Linkovi

Učenje engleskog na Obonjanu (20/7/03) - 2003-07-19


Na otoku Obonjanu u šibenskom akvatoriju Škola za strane jezike Eklata iz Splita treću godinu organizira ljetni kamp za učenje engleskog jezika. 60 profesora, dva mentora iz Sjedinjenih Američkih Država i jedan iz Engleske podučava ovo ljeto preko tisuću djece iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Rusije.

Komunikacija sa drugima poznavajući engleski jezik uvjet je uspjeha u svijetu businessa i blagostanja - kažu djelatnici škole Eklata na Obonjanu. Na ovaj otok dolaze djeca u dobi od 7 do 17 godina učeći engleski po suvremenim metodama u borovoj šumi nekoliko metara od mora. Ljetni kamp traje oko mjesec dana i podijeljen je u pet termina po jedan tjedan nastave. Djeca po dolasku na Obonjan u testovima pokazuju razinu znanja engleskog jezika, a potom se uvažavajući njihovu dob formiraju i odjeljenja. Jurica Glavina direktor je ljetnog kampa na Obonjanu:

“Nastojimo da se djeca maksimalno integriraju. Zaboravljamo bilo kakve klasifikacije po različitim osnovama - vjerskoj, nacionalnoj, a to u konačnici nije bitno. Važno je da je ovo jedan internacionalni kamp u kojem svi funkcioniramo kao jedan tim”, kaže ovaj diplomirani ekonimista.

Uz učenje engleskog jezika do ranog poslijepodneva djeci je nakon objeda organizirano kupanje, osmišljena zabava i animirane tematske večeri , rekreacija uz igre na moru pod paskom spasilačke službe te sportovi s loptom, a kroz cijelo vrijeme polaznici kampa na Obonjanu upoznaju nove europske prijatelje.

Među predavačima, animatorima i osobljem kampa kojima je sigurnost djece na prvom mjestu, kao izvorni govornik drugu godinu na Obonjanu predaje profesorica Gail Adams iz Cincinnatija u američkoj državi Ohio. Profesorica Adams od kraja devedesetih živi u Zadru i za Glas Amerike kaže kako je ugodno iznenađena razinom predznanja engleskog jezika kod polaznika ljetne škole :

“Ovdje na Obonjanu pomoćna sredstva u predavanju nemaju granica. Spomenimo samo knjige, audio-pomagala, vizualne publikacije. Mislim da su mentori ovdje jako važni profesorima jer ima pomažu u pripremi predavanja. Ono što smatram da je najbolje što djeca imaju mogućnost učiti engleski kroz igru i aktivnosti. Djeca obožavaju i vole učiti na više načina u ovom prekrasnom okolišu”.

Gabriela Nađ ima 15 godina i na Obonjan je došla iz Ðurđevca. Uspoređuje klasično učenje engleskog jezika u školi i odmak od svakodnevnog života u ljetnom kampu :

“Naravno da je zabavnije je ovdje. Klasična nastava je ipak karakteristika škola u mjestima iz kojih dolazimo. Tamo je izraženo koliku ćeš ocjenu dobiti ili nećeš, a ovdje sve učimo kroz zabavu. Druga je atmosfera na Obonjanu i onda se malo opustiš i nije te strah. Ne osjećaš određeni pritisak kako ćeš nešto reći i što ćeš učinit. Zabavno je.”

XS
SM
MD
LG