Linkovi

Umrla 'kraljica salse' Celia Cruz (18/7/03) - 2003-07-17


Celia Cruz, “kraljica salse" i legenda latino glazbe, umrla je sinoć, nakon duge borbe protiv raka.

U više od 50 godina nastupanja Celia Cruz je snimila 70 albuma, pojavila se u 10 filmova, dobila pet Grammya i postala višestruka počasna doktorica znanosti. Rođena je prije 78 godina u Havani, na Kubi. Kasnije je prebjegla u Ameriku gdje je često nastupala s čuvenim glazbenicima, poput legendarnog Tita Puentea.

Karijeru je počela kao pjevačica po ulicama Havane. 1950. zamijenila je vodeći vokal u grupi La Sonora Matancera, poslije čega je postala jedna od najvećih zvijezda kubanske glazbe. Nakon što je 1960. Fidel Castro preuzeo vlast na Kubi, Celia Cruz je sa svojim sastavom otišla na turneju po Meksiku, odakle je cijeli sastav prebjegao u Sjedinjene Države.

Ubrzo se udala za trubača Pedra Knighta, s kojim je u braku provela četrdeset i jednu godinu, pa i posljednje trenutke života. Celia Cruz je desetljećima radila na popularizaciji latinske glazbe po Americi i Europi, a osobito je poznata po tome što je, zajedno s Titom Puenteom, tvorac čitavog glazbenog pokreta poznatog pod nazivom – salsa. Prošle je godine u jednom intervjuu rekla: ”Pjevanje je moj život i ne planiram otići u mirovinu. Moj je plan da umrem na pozornici!”

XS
SM
MD
LG