Linkovi

Iračko vladajuće vijeće (16/7/03) - 2003-07-15


U Iraku je počelo djelovati nacionalno vladajuće vijeće. Vijeće okuplja, po prvi puta u povijesti Iraka, reprezentativnu skupinu političkih čelnika iz različitih područja zemlje. Oni potječu podjednako iz krugova bivših egzilanata, kao i onih koji su uspjeli ostati u Iraku unatoč baathističkom režimu. Među dvadeset-pet članova vijeća su šiitski muslimani, sunitski muslimani, Kurdi, jedan kršćan, jedan Turkmen i tri žene.

Vijeće je formirano u skladu s rezolucijom broj 14-83 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda. Prve odluke vijeća bile su da ukine državne praznike koji su slavili baathistički režim, te da izabere izaslanstvo koje će se konzultirati s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Osim suradnje s koalicijom o svakodnevnim pitanjima, vladajuće vijeće će pomoći u pokretanju ustavnog procesa u Iraku. Ustav, kaže Paul Bremer, američki upravitelj koalicijske privremene vlasti, 'će napisati Iračani za Iračane. Neće ga pisati koalicija. Kada ustav bude napisan, irački će narod imati priliku da ga odobri. Tada će Iračani izabrati suverenu vladu, a posao koalicije bit će okončan,' rekao je veleposlanik Bremer.

Nacionalno vladajuće vijeće samo je jedan znak napredovanja ka slobodi u Iraku. Svi veliki irački gradovi, kao i 85 posto ostalih mjesta sada imaju lokalna vijeća. Iračani u sve većoj mjeri preuzimaju odgovornost za lokalna pitanja poput zdravstvene skrbi, vodopskrbe, te opskrbe električnom energijom.

Uz to, više od 150 listova počelo je izlaziti otkako je Irak oslobođen tiranije režima Saddama Husseina. Kao što je rekao veleposlanik Bremer, 'Iračani izražavaju svoje stavove i prosvjeduju sa žarom izniklim iz 35 godina nametnute šutnje.'

No, mali broj Iračana, pripadnika opresivnih struktura bivšeg režima, protivi se takvoj slobodi. Njima se pridružuju i strani teroristi, kao i bande kriminalaca. Oni, kazao je predsjednik George Bush, 'neće prezati ni pred čim kako bi povratili svoju vlast i privilegije.' "Ali, neće biti povratka tiranije u Iraku. A, oni koji ugrožavaju red i stabilnost te zemlje sučelit će se s propašću jednako kao što se to dogodilo režimu kojem su nekad služili," rekao je predsjednik Bush.

Sjedinjene Države i koalicijske saveznice odlučne su, kako je rekao predsjednik Bush, da Irak 'bude siguran i da irački narod sam upravlja vlastitom zemljom.'

XS
SM
MD
LG