Linkovi

Kako održati ravnotežu u Vrhovnom sudu? (27/8/03) - 2003-07-09


Sutkinja američkog Vrhovnog suda, Sandra Day O'Conor nagovijestila je da se neće umiroviti ove godine što znači da će sastav devetočlanog suda ostati nepromijenjen i sljedeće godine. To znači da predsjednik Bush neće trebati ulaziti u potencijalno kontroverznu političku bitku oko imenovanja novog člana najvišeg sudbenog tijela u Sjedinjenim Državama.

Sandra O'Connor prva žena u povijesti Vrhovnog suda

U rijetkom televizijskom intervjuu, sutkinja O'Connor je prije nekoliko dana izjavila da će ostati na svom poslu kada sud započne novo zasjedanje u listopadu. Ona je odbacila izvješće prema kojem je izborne noći 2000-ge godine navodno svojim prijateljima rekla da prižljekuje pobjedu Georgea Busha zato što bi u tom slučaju predsjednik koji je republikanac imenovao njezinog nasljednika. U posljednje vrijeme pojavile su se spekulacije da bi se troje sudaca Vrhovnog suda moglo umiroviti. Osim Sandre Day O' Connor, poznavatelji prilika na Sudu navode da bi se u mirovinu mogli povući i predsjedatelj William Renhquist te John Paul Stevens premda nitko od njih nije dao nikakvu indiciju o mogućem odlasku.

Glas sutkinje O' Connor smatra se presudnim u podijeljenim odlukama suda i ona je obično ta koja se nađe na strani pobjedničkih pet glasova nasuprot poraženih četiri. Sutkinju O'Connor nominirao je u Vrhovni sud predsjednik Ronald Reagan 1981. godine. Ona je prva žena članica tog suda, a njezin je glas bio ključan za održavanje prava na pobačaj i zadržavanje posebnih programa kojima se omogućava zapošljavanje i upis na fakultete pripadnicima manjina.

Suci Vrhovnog suda rijetko daju intervjue stoga je njezin nedjeljni nastup za televizijsku mrežu ABC bio prilika da se osvrne na svoj dosadašnji rad na sudu. Upitana kakvu će ostavštinu ostaviti iza sebe, Sandra O'Connor je rekla da se nada da će joj na nadgrobnom spomeniku pisati:"Ovdje leži dobar sudac."

Ode li sutkinja O'Connor u mirovinu, slijedi velika politička bitka za njenog nasljednika

Ode li sutkinja O'Connor u mirovinu, analitičari predviđaju veliku političku bitku između predsjednika Busha i demokrata u Senatu oko njezinog nasljednika. Senat, naime, mora potrditi predsjednikovu nominaciju. Očekuje se da bi predsjednik Bush na taj položaj nominirao konzervativca, čemu će se demokrati žestoko protiviti.

Jedno nedavno provedeno istraživanje javnosti pokazuje da je sutkinja O' Connor najpopularniji član devetočlanog američkog Vrhovnog suda. Isto istaživanje je potvrdilo da Amerikanci znaju znatno manje o Vrhovnom sudu nego o druge dvije grane vlade, predsjedniku i Kongresu. Naime, 68 posto sudionika istraživanja nije moglo imenovati niti jednog člana Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Inače, sutkinja O'Connor u nekoliko je navrata posjetila i Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG