Linkovi

Plaće direktora velikih korporacija sve manje (8/7/03) - 2003-07-08


Bostonski list Christian Science Monitor piše o trendu smanjivanja plaća direktora kompanija. Skandal s Enronom privukao je veliku pažnju na ogroman jaz između plaća radnika i direktora.

2000. godine, prosječni je direktor kompanije imao 531 puta veću plaću od prosječnog radnika. Usporedbe radi, godine 1980. prosječna direktorska plaća iznosila je 42 prosječne radničke plaće. Ove godine, u trendu smanjivanja astronomskih plaća direktora, njihova je prosječna plaća samo 282 puta veća od prosječne radničke, koja iznosi oko 26 tisuća dolara godišnje.

Kako piše Christian Science Monitor, često i sami direktori iniciraju smanjenje svojih plaća ili beneficija jer ih je sramota kada se o tome piše u novinama. Doduše, smanjenje plaća od oko 33 posto prvenstveno proističe iz pada cijena dionica, koje su direktorima isplaćuju kao dio plaće.

******

Najveći američki dnevni list USA Today bavi se prilično neobičnim aspektom nedavne odluke američkog Vrhovnog suda o neustavnosti zakona koji zabranjuje sodomiju. Naime, po prvi puta je u jednoj odluci Vrhovnog suda vezanoj uz tako važan slučaj kao jedan od glavnih argumenata citiran neki strani zakon.

Uz Ustavom zajamčeno pravo na privatnost, naglašene su i "vrijednosti koje su nam zajedničke sa širom svjetskom civilizacijom", te dodano da je privatnost homoseksualnih muškaraca i žena "prihvaćena kao integralni dio ljudske slobode u mnogim zemljama".

Inače, Vrhovni se sud u donošenju odluke koristio mišljenjem o sličnoj praksi u drugim zemljama koje je dala Mary Robinson, bivša visoka povjerenica Ujedinjenih Naroda za ljudska prava.

Kao ilustracija kako američki Vrhovni sud održava kontakt sa sudskom praksom u svijetu može poslužiti i činjenica da petero od devet sudaca ovog tjedna, u Firenci, sudjeluje u radu sudačkog foruma koji se bavi nacrtom novog ustava Europske Unije.

XS
SM
MD
LG