Linkovi

227. Dan neovisnosti (5/7/03) - 2003-07-04


Amerikanci su jučer proslavili svoj najveći nacionalni praznik, Dan neovisnosti - paradama, piknicima, vatrometom i u dimu roštilja. Proslava je okončana vatrometima, u tisućama američkih gradova i mjesta. Na proslavi Dana neovisnosti u Washingtonu nastupili su Dolly Parton, irski sastav Chieftans, Nacionalni simfonijski orkestar i mnogi drugi izvođači.

Kako izvještava Jim Malone, Dan neovisnosti najspektakularnije je dočekan u Philadelphiji. Upravo su u tom gradu prije 227 godina postavljeni temelji američke neovisnosti, kada su idejni začetnici američke revolucije usvojili Deklaraciju neovisnosti. U ovom se dokumentu, koji je napisao Thomas Jefferson, ističe da su "svi ljudi stvoreni jednaki" i da imaju pravo na "život, slobodu i potragu za srećom".

U Philadelphiji je upravo jučer otvoren novi muzej posvećen Ustavu Sjedinjenih Država. Otvaranje, koje je pratilo veliko zanimanje javnosti, održano je uz veliku pompu i nazočnost niza uglednika.

Na otvaranju je bila i sutkinja Vrhovnog suda Sandra Day O'Connor, koja je nagrađena Odličjem slobode grada Philadelphije za svoj rad koji odražava – kako je rečeno – “načela na kojima su utemeljene Sjedinjene Države”. Sutkinja O'Connor je rekla okupljenima na otvaranju da svatko – građani, suci, članovi Kongresa i predsjednik – ima dužnost poštivati i štititi Ustav: "Samo oni građani koji poznaju sadržaj i značenje naših ustavnih jamstava o slobodama građana znaju cijeniti te ideje."

Predsjednik Bush proveo je dio Dana neovisnosti u zračnoj bazi Dayton u Ohiu, gdje je pozdravio američke vojnike koji služe u Iraku i drugim dijelovima svijeta. Predsjednik je također pozvao Amerikance da se osvrnu na to kako je daleko njihova zemlja došla od svojih skromnih početaka, kada se sastojala od 13 britanskih kolonija. "Zemlja koja je na početku imala 13 saveznih država i manje od četiri milijuna stanovnika, rasla je i prosperirala. Danas, svi oni koji žive u tiraniji i čeznu za slobodom, polažu svoje nade u Sjedinjene Države" - rekao je u svom govoru američki predsjednik.

Predsjednik George Bush odao je počast pripadnicima američkih oružanih snaga koji u udaljenim područjima svijeta stavljaju svoj život u opasnost kako bi obranili slobodu Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Predsjednik Bush je rekao da bi svijet bio na milosti tirana i terorista bez američkih oružanih snaga. On je rekao da "i dalje traje rat protiv neprijatelja koji planiraju terorističke akcije protiv Amerike."

Dan neovisnosti proslavili su, unatoč svakodnevnim napadima Saddamovih lojalista, i američki vojnici u Iraku. Holivudska zvijezda Arnold Schwarzenegger bio je glavni gost na proslavi Dana neovisnosti u stožeru američke vojske u Bagdadu. "Moram vam prije svega čestitati što ste Saddamu Huseinu, poput pravih terminatora, rekli 'hasta la vista, baby'" - rekao je na početku svog kratkog obraćanja vojnicima Arnold Schwarzenegger.

Ovdje u Sjedinjenim Državama, milijuni Amerikanaca obilježili su Dan neovisnosti uz roštilj, vatromet i domoljubne priredbe. Mnoge proslave diljem zemlje održane su pod strogim mjerama sigurnosti, no zabrinutost od mogućih terorističkih napada bila je znatno manja nego prošle godine.

U inozemstvu, američki nacionalni blagdan je također obilježen, svugdje gdje žive građani Sjedinjenih Držđava i njihovi prijatelji. U Francuskoj, proslave su imale i jedan psoeban cilj - oživiti prijateljske odnose, zahlađene zbog razlika u stajalištima glede rata u Iraku. Avenija Champs Elysees, te mnogi hoteli i restorani u Parizu bili su danas ukrašeni bojama američke zastave. Na grobove američkih vojnika koji su poginuli oslobađajući Francusku u dva svjetska rata građani su položili vijence.

Kao i obično, Dan neovisnosti bio je za političare, povjesničare i građane prilika da se osvrnu na prirodu američke demokracije. Povjesničar Alan Lichtman sa Sveučilišta American izjavio je za Glas Amerike da je nakon terorističkih napada na New York i Washington, te nakon ratova u Afganistanu i Iraku, kod mnogih Amerikanaca osjećaj domoljublja znatno ojačao:

"Mislim da su događaji u protekle dvije godine naveli Amerikance da na novi način razmišljaju o tome što imaju zajedničko, zbog čega je Amerika tako posebna zemlja... Rasprave o tome kako se najbolje mogu realizirati američke vrijednosti, kako u ovoj zemlji, tako i na međunarodnom planu, često su vrlo žestoke – jer ipak radi o vrijednostima koje su univerzalne, poput demokracije i slobode – rekao je profesor Lichtman s washingtonskog Sveučilišta American. "

XS
SM
MD
LG