Linkovi

Njemačka: Nedopustive uspredbe nacističkih zločinaca s demokratskim političarima u Europi (3/7/03) - 2003-07-03


Njemacki kancelar Gerhard Schroeder ocekuje ispriku talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je njemackom zastupniku u Europskom parlamentu jucer u Strasbourgu kazao da bi mogao preuzeti ulogu upravitelja u nacistickom koncentracijskom logoru u filmu koji se snima u Italiji. Schroeder je usporedbu ocijenio neprihvatljivom. Berlusconi i Schroeder veceras ce razgovarati telefonom, a predsjednik talijanske vlade kazao je da se nada da ce taj razgovor rijesiti diplomatsku krizu u odnosima Berlina i Rima.

Njemacka zahtjeva ispriku od talijanskog premijera. Kancelar Gerhard Schroeder danas je u njemackom parlamentu kazao da da se premijer Berlusconi zbog neprihvatljivog ispada treba ispricati. "Njegova je izjava oblikom i sadrzajem potpuno neprihvatljiv ispad. Ocekujem da se predsjednik talijanske vlade isprica za tu neprihvatljivu usporedbu", kazao je njemacki kancelar u Bundestagu prije pocetka svog govora o ekonomskim reformama. Njegove rijeci zastupnici su pozdravili pljeskom. Predsjednik Bundestaga i bivsi disident u komunistickoj Istocnoj Njemackoj Wolfgang Thierse objasnio je da Berlusconijeva izjava nije skandalozna zbog povijesne osjetljivosti Nijemaca. "Nije stvar u povijesnoj osjetljivosti vec u cinjenici da su jednostavno nedopustive usporedbe nacistickih zlocinaca s demokratskim politicirama u Europi," rekao je Thierse.

Umjesto ocekivane javne isprike talijanski premijer danas je optuzio opoziciju lijevog centra da je "prikladno pripremila" zastupnika europskog parlamenta Martina Schulza kojeg je usporedio sa zapovjednikom nacistickog logora. Berlusconi je u Europskom parlamentu izgubio zivce nakon sto je njemacki zastupnik talijanskog premijera i medijskog magnata optuzio za sukob interesa. Berlusconi se kasnije,na sastanku europskih konzervativnih stranaka u Europskom parlamentu ispricao rekavsi da mu je zao ako je povrijedio povijesne osjecaje Nijemaca. Odbio se, medjutim, ispricati Shulzu i nije htio povuci izjavu tvrdeci da se samo ironicno salio.

Ironicna sala dovela ga je na naslovnice svih njemackih novina. Frankfurter Allgemeine Zeitung pise da bi Berlusconijevi verbalni ispada mogli u drugi plan gurnuti ciljeve talijanskog predsjedanja EU. "Nije sve obavezno ali mnogo toga je ispravno i nuzno, jacanje Europe i poboljsanje odnosa s Amerikom.Druge stvari su pozeljne: poboljsanje i okoncanje evropskog ustava.Ako se narednih mjeseci budemo bavili samo glupostima bit ce tesko postici napredak u radu na ujedinjenu Europe ....To se ne mora, ali se moze dogoditi. Razum konacno nije svacija odlika", pise Frankfurter Allgemeine Zeitung Ispad talijanskog premijera tipican je za egomana, pise Nordsee Zeitung. "Berlusconi ne zna za granice i ne primjecuje kada preteruje.... . Europska unija sest ce mjeseci morati bolno podnositi Silvija Berlusconija i zuditi za njegovom smjenom" piše komentator tog lista. "Krhki mir nije trajao niti jedno jutro, u podne i trideset već se čuo prasak", piše dnevni list Sueddeutsche Zeitung na cijoj je naslovnici talijanski premijer ironicno nazvan "euro-zvijezdom" .

Osim Njemacke ispriku od talijanskog premijera namjeravao je zastraziti i Europski parlament ali se zastupnici oko sluzbene isprike nisu uspjeli dogovoriti. Predsjednik parlamenta Pat Cox izjavio je da ce "kontaktirati talijansko predsjednistvo EU-a" te da se "nada da ce unutar institucije uspjeti pronaci mudar nacin da se neugodan spor rijesi".

XS
SM
MD
LG