Linkovi

Program Fulbright - 2003-06-30


Prije više od 50 godina, 1946. godine senator J. William Fulbright je osnovao poseban program putem kojeg američka vlada pomaže studiranje i istraživački rad izvan domovine. Fulbright je bio mišljenja da je međunrodna razmjena studentata dobar način za poboljšanje razumijevanja među zemljama, te da da bi se putem tog programa mogli obrazovati budući svjetski lideri.

Senator Fulbright je bio uvjeren da život i studiranje u stranoj zemlji pomaže razumijevanju drugačijih ideja i načina života te također pomaže boljem razumijevanju svoje zemlje.

Više od 230 tisuća studenata, profesora i znanstvenika prošlo je kroz Fulbrightov program. Neki od njih kasnije su postali slavni kao na primjer bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Boutros Boutros-Ghali. Amerikanci uključeni u Fulbright program studiraju ili predaju u inozemstvu dok oni iz drugih zemalja dolaze u Sjedinjene Države. Stipedija koju primaju je više nego dovoljna za pokrivanje troškova života, putovanja i obrazovanja, a program je financiran od strane Sjedinjenih Država, vlada drugih država kao i privatnih organizacija.

Svake godine dodjeljuje se skoro pet tisuća Fulbrightovih stipendija u organizaciji Odjela za kulturu i obrazovanje američke vlade. Stotinu četrdeset i sedam zemalja je uključeno u program. O programu Fulbight možete se raspitati u američkom veleposlanstvu u vašoj zemlji ili putem interneta na web stranici Odjela za kulturu i obrazovanje , ili Instituta za međunarodno obrazovanje.

Zanima li vas neka određena tema u vezi sa studiranjem u SAD-u, pošaljite nam e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG