Linkovi

Financijska pomoć za studij - 2003-06-30


Danas ćemo govoriti o financijskoj pomoći. Veći dio informacija o tome možete pronaći putem Interneta. Ako nemate na raspolaganju kompjuter, možete se poslužiti jednim od onih koji se nalaze u savjetovalištu ili u lokalnom sveučilištu.

Mnogi mladi ljudi imaju želju studirati u Sjedinjenim Državama, ali nemaju dovoljno sredstava za taj pothvat. Stoga je potrebno to pitanje dobro razmotriti pri početku razmišljanja o studiranju u Americi. Po podacima Udruge međunarodnih obrazovnih djelatnika, više od dvije trećine stranih studenata sami plaćaju svoje studije.

Stranim studentima stoji tek vrlo malo sredstava na raspolaganju za financijsku pomoć pri studiranju u Sjedinjenim Državama. Većina državnih i privatnih stipedija je ograničena na američke državljane.

Postdiplomski studenti imaju nešto bolje izglede za dobivanje novčane pomoć nego dodiplomski studenti. Neke zemlje pomažu svojim državljanima koji studiraju u Sjedinjenim Državama, ukoliko se obvežu da će se po završetku studija vratiti i zaposliti u državi iz koje su došli.

Američka vlada pruža financijsku pomoć studetima iz određenih zemalja, o čemu se možete raspitati u američkom veleposlanstvu i uredu za međunarodni razvoj u vašoj zemlji.

Neki američki koledži daju stipendije stranim studentima. Popis tih škola može se pronaći na vrlo korisnoj web stranici www.edupass.org koja također sadrži informacije o studentskim kreditima. Na toj web stranici možete naći i upozorenje da je plaćanje nadoknade za zahtjev za stipediju protuzakonito.

Tamo se nalazi i popis korisnih publikacija te na koji ih način možete naručiti. Dobar primjer je publikacija “Financiranje studija u Sjedinjenim Državama – Vodič za strane studente i djelatnike”. Ta publikacija navodi više od 600 mjesta iz kojih strani studenti mogu doći do novca za svoje studije.

Zanima li vas neka određena tema u vezi sa studiranjem u SAD-u, pošaljite nam e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG