Linkovi

"Da" na drugi način (30/6/03) - 2003-06-30


Pod pritiskom nedostatka vremena, - ponekad i novaca! -, a definitivno živaca, velik se broj Amerikanaca okreće netradicionalnom ulasku u brak, nekada rezerviranom više-manje samo za tinejdžere – potajnom bijegu do matičara!

Kako pokazuju statistike, s porastom financijskog tereta ženidbe, - koji se procjenjuje na oko 20 tisuća dolara u prosjeku -, broj onih koji se odriču tradicionalne svadbe s nekoliko stotina gostiju, - što obitelji mladenke i mladoženje, što prijatelja i poznanika -, sve više raste.

Ustvari, ono što se nekad nazivalo "potajnim" više niti nije toliko skriveno – poanta je u tome da se broj gostiju svede na krajnji minimum, sam obred vjenčanja provede što jednostavnije, a vrijeme potrebno za organizaciju skrati s nekoliko mjeseci na par sati. Dapače, taj je trend postao toliko prepoznatljiv i priznat da je stvorio svoj vlastiti segment unutar tradicionalnog biznisa svadbi.

Poznata turistička odredišta nude i pakete usluga po što pogodnijim cijenama i u verzijama koje mogu zadovoljiti svačije ukuse. Prednjači, kao i obično, Las Vegas, koji, osim brzine i jednostavnosti obreda, nudi i tematska vjenčanja – želite li izgovoriti sudbonosno "da" pred imitatorom Elvisa Presleya, ili u egipatskoj piramidi, ili pred šamanom Azteka ... nema čega nema!

Manje poznata turistička odredišta čak se i specijaliziraju za takve kvazi-potajne bračne obrede. Recimo, u kalifornijskoj dolini Napa, najpoznatijem vinorodnom kraju u Sjedinjenim Državama, od prije godinu dana, nude se vjenčani paket-aranžmani: kapelica, svećenik, fotograf, cvijeće i, u pozadini, romantični pejsaž vinograda, prenoćište tijekom dva dana u tjednu - sve za 2 tisuće dolara. U tom istom području, tradicionalno vjenčanje za vikend, košta oko 36 tisuća dolara.

I u krajevima gdje turizam nije među prvih 10 privrednih grana, hitra i jeftina vjenčanja postaju svojevrsni biznis. U Des Moinesu, u Iowi, srcu Amerike, "potajna" vjenčanja sada već čine 40 posto svih vjenčanih obreda. Nije ni čudo, kad čitav aranžman, sa svećenikom i kapelicom, košta 233 dolara. U gradiću Columbia, u Sjevernoj Carolini, takva vjenčanja čine više od polovice svih bračnih obreda.

Čitav je biznis postao toliko obiman, da se izdaju i posebni priručnici i vodiči za zainteresirane buduće mladence. Recimo, - da izdvojimo samo par karakterističnih naslova -, tu je knjiga naslovljena "Hajde da pobjegnemo: kompletni vodič za tajni brak, tematska vjenčanja i druge kreativne verzije sklapanja bračne zajednice," kao i publikacija namijenjena prvenstveno potencijalnim mladenkama, "Vodič za anti-mladenke: ženidba izvan konvencionalnih okvira."

XS
SM
MD
LG