Linkovi

Krijumčarenje ilegalnih useljenika - gotovo 'kućna radinost' (29/6/03) - 2003-06-29


"New York Times" piše o tajnovitom svijetu krijumčara ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države. Za razliku od zločinačkih organizacija koje krijumčare droge, koje su strogo centralizirane i pod kontrolom moćnih careva droga, tipične skupine krijumčara useljenicima funkcioniraju poput malih kućnih radinosti, piše njujorški list. Mreže krijumčara koje dovode useljenike iz Središnje i Južne Amerike oslanjaju se na stalno mijenjanje vodiča i takozvanih "sigurnih kuća".

Dapače, "kojoti", - kako se nazivaju takvi krijumčari -, toliko su uobičajen prizor u pograničnim mjestima da ih i useljenici, a i sugrađani, u principu smatraju uslužnim organizacijama, a ne zločinačkim sindikatima. Često u mrežama krijumčara ilegalnih useljenika, piše "New York Times", vodeću ulogu igraju žene, jer ova vrsta kriminala rijetko uključuje tešku nasilnost, za razliku od svijeta droga.

Tehnologija koju koriste krijumčari ilegalnih useljenika rijetko kada uključuje išta više od mobitela i terenskih vozila. Imigrante se prebacuje preko rijeka na običnoj automobilskoj gumi, potom ih "kojoti" skrivaju u vlastitim stanovima i kućama, te šalju dalje u unutrašnjost, najčešće u kamionima, sakrivene između tereta. Upravo je jedna teška nesreća, u kojoj je u pregrijanom teretnom prostoru kamiona od vrućine umrlo 17 ljudi, bila i povod ovog članka. Krijumčari te skupine, naime, sada izlaze na suđenje. Na čelu im je bila izvjesna Karla Chavez, koju su, prije deset godina, i samu "kojoti" prokrijumčarili iz rodnog Hondurasa u Teksas.

"Washington Post" posvećuje dio svoje naslovnice krađama prtljaga na aerodromima. Otkako je zbog olakšavanja kontrole prtljage putnicima preporučeno da ne zaključavaju svoje putne torbe, drastično se povećao broj prijava o nestalim predmetima. Dapače, u jednom slučaju, prije dva dana, na njujorškom aerodromu Kennedy, rap zvijezda Lil' Kim je prijavila nestanak nakita u vrijednosti od 250 tisuća dolara. Nakit je bio pronađen u jednom ormariću u garderobi uposlenika aerodroma.

XS
SM
MD
LG