Linkovi

'Polipilula' smanjuje rizik od srčanog infarkta i moždanog udara za 80 posto (28/6/03) - 2003-06-28


Britanski medicinski znanstvenici kažu da bi samo jedna jedina pilula bila dovoljna za smanjenje rizika od srčanog infarkta i moždanog udara.

U članku, objavljenom u najnovijem broju časopisa "British Medical Journal", znanstvenici izvješćuju da kombinacija aspirina, folne kiseline, jednog lijeka za snižavanje kolesterola, te tri lijeka za sniženje tlaka, smanjuje rizik od srčanog infarkta i moždanog udara za 80 posto, svaki prisutan u upola manjoj dozi nego da se uzimaju pojedinačno. Aspirin djeluje preventivno na stvaranje krvnih ugrušaka, a folna kiselina smanjuje koncentraciju u krvi jednog spoja, za koji istraživanja sugeriraju da ima veze sa srčanim infarktom.

Znanstvenici ističu da su svi ti lijekovi mogu uzimati i pojedinačno, te imaju vrlo malo popratnih pojava. Isto tako, kažu, svaki se lijek može uzeti u generičkom obliku, što smanjuje trošak terapije.

Takva "polipilula" davala bi se svima koji imaju pojačani rizik za bolesti srca, kao i svima starijima od 55 godina, što se smatra dobi kada obično počinju problemi s kardio-vaskularnim sustavom.

Međutim, Američko udruženje za srčane bolesti izražava sumnju prema analizi te studije, tvrdeći da bi bilo krivo sugerirati da bi uzimanje takve pilule moglo umanjiti neke zdravstvene rizike, poput pušenja i prekomjerne težine.

XS
SM
MD
LG