Linkovi

Europska unija podržala američki prijedlog u vezi međunarodne kontrole iranskog nuklearnog programa (26/6/03) - 2003-06-26


Jučer održanom summitu čelnika Europske unije s predsjednikom Georgeom Bushom današnja izdanja američkih listova ne posvećuju veliku pozornost.

Washington Post izdvaja podršku čelnika Europske unije američkom prijedlogu da međunarodni inspektori počnu kontrolirati iranski nuklearni program. U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon summita navodi se da će Sjedinjene Države i Europska unija poduzeti "sva raspoloživa sredstva" da zaustave širenje nuklearnog, kemijskog i biološkog naoružanja. U izjavi se povezano s tim problemom posebno spominju Sjeverna Koreja i Iran, te se najavljuje trans-atlantska razmjena informacija u vezi ilegalne trgovine tim oružjem.

Dnevnik International Herald Tribune izdvaja činjenicu da je američki predsjednik pozvao Europsku uniju da spriječi dotok novca Hamasu, te drugu podršku ovoj palestinskoj ekstremnoj organizaciji koja stiže s teritorije Unije. International Herald Tribune primjećuje da su američke kritike Hamasa u suprotnosti s politikom nekih europskih zemalja, primjerice Francuske, koja smatra da se veze s tom organizacijom ne trebaju u potpunosti prekidati.

Vanjskopolitička komentatorica dnevnika Washington Times Halle Dale smatra da kada je u pitanju prijetnja terorizma i radikalnog islama, američkoj vladi treba podrška europskih saveznika. "Suradnja će biti teška jer u Europi su danas na žalost najglasniji oni koji glavnu prijetnju miru vide u Washingtonu, a ne u zemljama poput Sjeverne Koreje ili Irana" – piše Halle Dale.

XS
SM
MD
LG