Linkovi

Što bi bilo kada bi bilo Wimbledona, ali na njemu ne bi bilo tenisača? (22/6/03) - 2003-06-22


Što bi bilo kada bi se održavao wimbledonski Grand Slam ali nitko od igrača ne bi sudjelovao?

Više od 80 teniskih profesionalaca jučer se složilo da će igrati na alternativnim turnirima, koje bi organizirao ATP, ukoliko neslaganja s Grand Slam organizatorima oko nagradnog fonda i drugih pitanja ne budu razriješena.

Dva dana prije početka ovogodišnjeg Wimbledona, u All England klubu se jučer sastalo 120 tenisača na raspravu o samo jednoj temi - pregovori s čelništvom Grand Slama, naravno sva četiri. U ožujku, i muško i žensko profesionalno tenisko udruženje pozvalo je U-S Open, Wimbledon, Roland Garros i Australia Open da iz zarade od tih turnira odvoje više novaca za nagradni fond, promicanje tenisa, zdravstveno osiguranje i mirovinske programe. Do sada, Grand Slam turniri su odbijali te zahtjeve.

Nagradni fondovi na četiri najprestižnija teniska turnira u svijetu smanjili su se u zadnje tri godine za 10 posto, s najvećim padom nagrada za parove. Pritom vrijedi spomenuti da u nagradni fond odlazi tek mali dio ukupnog prihoda bilo kojeg od četiri Grand Slam turnira: u Wimbledonu, nagradni fond od 15,7 milijuna dolara tek je 15 posto od ukupnih wimbledonskih prihoda; U-S Open, koji daje najveće nagrade, po milijun dolara osvajačima naslova, i ima najveći nagradni fond, - 17 milijuna dolara -, odvaja samo 10 posto prihoda u taj nagradni fond.

Tome još treba dodati da i Wimbledon i Roland Garros daju različite nagrade muškim, odnosno ženskim pobjednicima. U Wimbledonu, razlika za osvajače naslova je ove godine oko 66 tisuća dolara, - naravno, u korist muškaraca -, dok je na Otvorenom prvenstvu Francuske nešto manja. Američki i australski Grand Slam daju jednake nagrade tenisačima i tenisačicama. Stvar postaje još neugodnija kada se pokaže da tenisačice ustvare privlače više gledatelja i na tribinama, a daleko više preko televizije.

XS
SM
MD
LG