Linkovi

Mir na Srednjem istoku (19/6/03) - 2003-06-19


Palestinci su počeli uzimati svoju budućnost u svoje ruke. Premijer Mahmoud Abbas uviđa da terorizam nije sredstvo kojim bi se došlo do palestinske države, već smrtonosna zapreka tom cilju.

Kako je to rekao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, cilj je jasan: "Sve strane u regiji trebaju učiniti što mogu kako bi zaustavile nasilje. Pozivamo zemlje koje žele mir da se bore protiv terora, prekinu dotok novca organizacijama poput Hamasa, izoliraju one koji su voljni ubijati kako bi spriječili postizanje mira."

Prvi korak sastoji se u reformi palestinske vlasti. Palestinsko čelništvo koje se odlučno protivi teroru stvorit će potrebno povjerenje, da Izrael zaista ima istinskog partnera za mir. Medjutim, i arapske države takodjer imaju odgovornost. One moraju prestati pružati podršku terorističkim grupama poput Hamasa i Hezbollaha, koje su zapreka miru. Arapske države moraju prestati poticati mržnju prema Izraelu i Židovima. Izraelci se pak moraju bolje odnositi prema Palestincima a moraju i rješiti pitanje židovskih naselja na Zapadnoj obali odnosno u pojasu Gaze.

Uloga Sjedinjenih Država u srednje-istočnom mirovnom procesu je jasna, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richrad Boucher. "Glede Izraelaca i Palestinaca, pokušavamo suradjivati s obje strane. Mi zaista suradjujemo s obje strane, kako bi im pokušali pomoći da ostvare svoje ciljeve na miran način. A kada je u pitanju terorizam, mi nismo neutralni."

Kako je to rekla američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice: “Teror - gdjegod ga našli, gdjegod se prakticira - mora biti iskorijenjen i uništen.”

XS
SM
MD
LG