Linkovi

Represija u Sjevernoj Koreji se nastavlja (15/6/03) - 2003-06-15


Andrew Natsios, upravitelj američke Agencije za međunarodni razvoj, izjavio je, svjedočeći pred Kongresom, da "niti jedan totalitarni režim u posljednjem stoljeću nije držao svoju društvenu zajednicu pod većom kontrolom" od režima Kim Jong Ila, u Sjevernoj Koreji.

Radio i televizijski prijemnici u komunističkoj Sjevernoj Koreji izrađeni su tako da primaju samo postaje koje je odobrila država; prepravljanje prijemnika kako bi hvatali i inozemne programe smatra se zločinom. Sjevernokorejci moraju dobiti putne dozvole ako žele putovati izvan svog grada ili sela, a putovanja između pokrajina su iznimno ograničena kako bi se spriječilo širenje informacija.

I za najmanji prekršaj sjevernokorejski građanin može biti poslan u jedan od deset koncentracijskih logora, za koje se smatra da drže i do 250 tisuća zatvorenika. Neki od logora namijenjeni su zatvorenicima koje režim smatra "popravljivim", dok se u druge zatvaraju oni građani za koje se smatra da je društvu bolje bez njih. Kao što je rekao gospodin Natsios, potonji "nikada neće napustiti logor i uglavnom umiru od neishranjenosti, iscrpljenosti i zlostavljanja". Prema Felice Gaer, predsjedateljici Američke komisije za međunarodnu vjersku slobodu, religiozni zatvorenici u Sjevernoj Koreji često su premlaćivani a ponekad i mučeni do smrti, ukoliko odbiju odreći se svoje vjere. Tijekom devedesetih, etatistička ekonomska politika sjevernokorejskog režima dovela je do gladi, od koje je pomrlo više od milijun stanovnika. Kako je istaknuo upravitelj USAID-a, Andrew Natsios, takozvani neprijatelji režima patili su od gladi znatno više od ostalih stanovnika. "Ustvari, raspodjelu hrane su vršili tako da bi hranili samo elitu koja vodi zemlju ili ljude čija lojalnost nije bila u pitanju. Oni za koje se smatralo da su 'upitni' ili 'nelojalni', ili su bili bivši zatvorenici koji su preživili gulag, umirali su u znatno većem broju."

Kao što je rekla Felice Gaer iz Američke komisije za međunarodnu vjersku slobodu, Sjeverna Koreja je "humanitarna katastrofa nezamislivih dimenzija".

XS
SM
MD
LG