Linkovi

Kina treba osloboditi Yang Jinalija (12/6/03) - 2003-06-12


Usprkos odluke Ujedinjenih naroda, kineska vlada i dalje drži u zatočeništvu Yang Jianlija, kineskog državljana koji ima dozvolu stalnog boravka i rada u Sjedinjenim Državama. Gospdoin Yang je uhićen u travnju 2002. godine, nakon što se vratio u Kinu koristeći putovnicu druge osobe. Kineske vlasti su kako je javljeno, odbile produžiti osobnu putovnicu gospodina Yang-a. On je doputovao u Sjedinjene Države na studij, 1985. godine. Vratio se u Peking 1989. godine kako bi dao podršku mirnim pro-demokratskim prosvjedima koje je kineska vlada brutalno skršila tijekom masakra na Trgu nebeskog mira – Tiananmenu.

Otada, gospodin Yang je živio u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts, gdje je radio kao matematičar i ekonomist. On je na čelu Zaklade za Kinu u 21. stoljeću, grupe koja zagovara demokraciju za najveću komunističku državu na svijetu. Kineska vlada je držala gospodina Yanga više od godinu dana, a da mu nije dopustila da se vidi s članovima obitelji ili odvjetnikom. Njegov slučaj uzela je u razmatranje jedna od radnih grupa Povjerenstva Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Utvrdjeno je da Kina nije podigla službenu optužnicu protiv gospodina Yanga, nije formalno priznala da je on uhićen, nije mu dopustila kontakt s odvjetnikom te ga nije pustila na slobodu nakon trideset i sedam dana – kako to traži kineski zakon - ukoliko nije podignuta optužnica.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da je kineska vlada očevidno uskratila pravo gospodinu Yangu na zakonom utvrdjeni postupak. "Ovo uhićenje i zatočenje u suprotnosti su s Medjunarodnim sporazuomom o gradjanskim i političkim pravima te Općom poveljom o ljudskim pravima. Posebno nas zabrinjava sadašnje kinesko javno odbijanje prihvaćenog medjunarodnog procesa te nalazi neovisnog i nepristranog pravničkog panela".

Kada će kineska vlada pustiti na slobodu Yang Jianlija i dopustiti mu povratak svojoj ženi i djetetu u Bostonu?

XS
SM
MD
LG