Linkovi

Papa u Rijeci (8/6/03) - 2003-06-08


Nakon posjeta Osijeku i Đakovu, papa Ivan Pavao II. sinoć se vratio u Rijeku, u svoju privremenu rezidenciju tijekom pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Kao i prethodne večeri Svetoga Oca pred sjemeništem je dočekalo više od tisuću vjernika i građana.

Papa Ivan Pavao Drugi će, nakon misnog slavlja na riječkoj Delti, posjetiti Svetište Majke Božje Trsatske i blagosloviti kamene temeljce budućega pastoralnoga centra u svetištu i Mediteranskog sela, priopćeno je iz riječkoga Gradskog ureda.

Mediteransko selo na Trsatu, u prostoru današnje vojarne, jedan je od glavnih aduta treće kandidature Rijeke i okolnih gradova i općina za 16. Mediteranske igre, koje će se održati 2009. godine.

Papa Ivan Pavao II. jučer je u osječkoj Sportskoj zračnoj luci služio svečano euharistijsko slavlje, a poslijepodne je bio u Đakovu. Ondje je posjetio Biskupski dvor i razgledao đakovačku katedralu. Danas, četvrtog dana svog boravka u Hrvatskoj, Sveti Otac će u 10 sati na riječkoj Delti predvoditi svečanu euharistiju. Na riječkoj Delti sinoć je počelo molitveno bdijenje, a trajat će do početka svečane mise.

Papa Ivan Pavao Drugi, na jučerašnjem je slavlja u Čepinu, kraj Osijeka, poručio da "nakon teških vremena rata - što je u stanovnicima toga kraja ostavio duboke i još uvijek neizliječene rane - zalaganje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom."

Kako iz Osijeka javlja Vlado Benić, po završetku euharistijskog slavlja u Osijeku kojemu je nazočilo oko 220 tisuća vjernika Papa se susreo i pozdravio s predstavnicima ostalih Crkava i vjerskih zajednica nazočnih na misi. Papa Ivan Pavao II. na svečanoj je misi u Osijeku blagoslovio križ iz crkve Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, koji je teško oštećen u srpskoj agresiji. Taj križ, koji je od sada simbol stradanja stanovnika Đakovačke i Srijemske biskupije u Domovinskome ratu, bit će vraćen u crkvu u Vukovaru, te će se za vrijeme već tradicionalnog hodočašća te biskupije u studenome u Vukovar nositi u ophodu vjernika.

Sveti Otac se u privatnom posjetu Đakovu sastao s đakovačkim i srijemskim biskupom Marinom Srakićem. Ispred đakovačke katedrale dočekali su ga zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, pomoćni đakovački i srijemski biskupi Đuro Gašparović i Đuro Hranić, svi kanonici te mnoštvo razdraganih hodočasnika.

Papa je pozvao sve nazočne na molitvu Očenaša, moleći da Crkva svim narodima bude spasonosni stup. Ispred katedrale dočekao ga je đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji je Papi darovao šokačku nošnju te je rekao: "Primite ovaj dar i pozdrave svih građana Đakova. Ovaj dar je simbol povezanosti hrvatskog naroda i Katoličke crkve. Primite ovu narodnu nošnju u koju je utkana povijest, sadašnjost i budućnost, i u koju su utkani naši đakovački, slavonski i hrvatski korijeni. Hvala Vam za sve što ste za nas učinili". Gradonačelnik je stavio Papi na glavu šokački šešir, što je izazvalo oduševljenje više od 10.000 Đakovčana koji su došli pozdraviti Svetog Oca.

Sveti Otac je se papamobilom provezao kroz Osijek gdje su ga pozdravljali razdragani građani. Papa će iz osječke zračne luke Klisa zrakoplovom otputovati do riječke zračne luke na Krku te automobilom do Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci, u njegovu

Hrvatski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Dragan Čović izrazio je vjerovanje da će papa Ivan Pavao Drugi podržati integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju jednako kao što je to učinio i za Hrvatsku tijekom svojeg stotog pastoralnog pohoda. "Vjerujem da će nas pozvati, jednako tako, da postanemo dio velike europske obitelji, jer upravo kroz BiH se već doživljava i ta različitost, višekulturalnost. Bosna i Hercegovina je slika Europe", rekao je Čović u zajedničkom intervjuu dvjema entitetskim novinskim agencijama iz BiH. Posjet poglavara Katoličke crkve Banjoj Luci najavljen je za 22. lipnja kada će Papa beatificirati katoličkog laika Ivana Merza. (dz)

XS
SM
MD
LG