Linkovi

U Splitu porinut brod koji će prevoziti naftu za Exxon Mobil (8/6/03) - 2003-06-08


U splitskom brodogradilištu porinut je brod "Alan", najveći brod ikada porinut iz jednog dijela s hrvatskih navoza. Kum brodu "Alan", koji je naručila Tankerska plovidba iz Zadra, hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić.

Vrijednost broda za rasute terete "Alan" je 52 milijuna dolara. To je prvi brod iz serije dva jednaka Suezmax tankera. Nosivost mu je 166 300 tona, a postizat će brzinu od 16 čvorova.

Predsjednik Mesić u pozdravnom govoru kazao je kako je porinuće dokaz o sposobnostima hrvatske brodogradnje i istaknuo kako država mora pomoći u sanaciji 5 hrvatskih brodogradilišta. Ocijenio je važnom jačanje jadranske orijentacije i hrvatskog brodarstva jer se njime osnažuje i cjelokupno gospodarstvo. Predsjednik Mesić istaknuo je važnost ekološke zaštite Jadrana i Sredozemlja, a u tome je najavio i pomoć Europske Unije.

O najavi ministarstva gospodarstva kako će se uprave brodogradilišta dovoditi iz inozemstva i smijeniti sadašnje uprave brodogradilišta u Hrvatskoj predsjednik Mesić je kazao: “Ja sam uvjeren da mi imamo stručnjake koji mogu ne samo voditi naša poduzeća, oni mogu podučavati i druge. Pitanje je samo organiziranosti, ali ukoliko se dobro organiziramo, mi možemo obaviti sami poslove. Danas je svijet globalno selo. Danas stručnjaci mijenjaju mjesto rada. Idu iz jedne zemlje u drugu, s jednog kontinenta idu na drugi kontinent. Možemo koristiti i strana iskustva, i u managementu i u tehnologiji. To nije ništa čudno, ali ne možemo promijeniti sve uprave. Slažem se da koristimo i tuđu pamet, ali najvažnije je da koristimo svoju pamet.”

Tankerska plovidba iz Zadra, koja je naručila porinuti brod "Alan", godišnje u poslovima s američkom kompanijom Exxon Mobil zaradi više od 25 milijuna dolara. Dva njihova broda, "Frankopan" i "Dalmacija", i danas prevoze naftu za Exxon Mobil u američkom zaljevu u Houstonu i New Orleansu. "Alan" bi trebao po riječima stručnjaka u svome vijeku zaraditi 200 milijuna dolara.

Porinuti brod koji će prevoziti sirovu naftu i naftne derivate bit će kada se preda u upotrebu i najveći u floti Tankerske plovidbe.

Kapetan Dragan Gaćina komercijalni je direktor Tankerske plovidbe iz Zadra. “Trgovačka ruta koja će biti predviđena ovom brodu najvjerojatnije je linija Zapadna Afrika – SAD , američki Zaljev i Istočna obala. Očekujemo dobre poslovne rezultate. Brod je opremljen najmodernijim dostignućima i vjerujemo da ćemo s njim pružiti kvalitetnu uslugu našim klijentima."

XS
SM
MD
LG