Linkovi

Gdje je iračko oružje za masovno uništenje? (7/6/03) - 2003-06-06


Najnoviji broj britanskog časopisa “Economist” postavlja pitanje o tome je li britanski premijer Tony Blair lagao o iračkom oružju za masovno uništavanje, koje ni dva mjeseca nakon pada Bagdada nije pronađeno. Slična pitanja se postavljaju i u Sjedinjenim Državama. Prema nekim mišljenjima - ukoliko Sjedinjene Drzave ne pronadju velike kolicine kemijskog i bioloskog oruzja za koje su tvrdile da postoje, vjerodostojnost Amerike ce biti dovedena u pitanje, kao i vjerodostojnost predsjednika Busha.

Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda 5. veljače 2003, američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da Irak posjeduje 25 tisuća litara antraksa, 38 tisuća litara botulizam toksina, 500 tona sarina, iperita i drugih nervnih plinova, te 30 tisuća komada streljiva, koji su sposobni dostaviti kemijsko i biološko oruzje.

No, do danas još ništa nije pronađeno, a jedinica američkih snaga koja je bila zadužena za otkrivanje oružja za masovno uništenje u Iraku, ovih će dana napustiti Irak.

Sheer: Je li američki predsjednik lagao? Hans Blix, glavni inspektor Ujedinjenih naroda za oružje, nedavno je izjavio za jedne berlinske novine da je sumnjao da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje. Kako tvrdi Hans Blix, “glavno opravdanje za rat s Irakom je bilo postojanje oružja za masovno uništenje, a sada bi moglo ispasti da rat mozda i nije bio opravdan”.

Robert Scheer, kolumnist Los Angeles Timesa je čak napisao da se predsjednik Bush ovim činom kompromitirao. Scheer kaze da moramo postaviti jedno neugodno, ali važno pitanje: je li američki predsjednik namjerno zavarao američki narod u svojem nastojanju da započne rat s Irakom? U slučaju da je odgovor na ovo pitanje potvrdan, Scheer smatra taj čin nečuvenom zlouporabom vlasti i kaže da zaslužuje postupak za opoziv predsjednika.

Predsjednik Instituta za naprednu politiku u Washingtonu, Will Marshall, pak, smatra da predsjednik nije namjerno zavaravao američki narod ili ostatak svijeta u vezi Iraka:"Informacije koje je predsjednik Bush primio od američkih obavještajnih službi su pokazivale da Saddam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje. Čak je i bivši predsjednik Bill Clinton, koji je primio iste informacije za vrijeme svog mandata, izjavio kako predsjednik Bush nije kriv ukoliko su informacije bile pogrešne. Postavlja se, dakle, pitanje jesu li te informacije bile točne."

Peters: Obavještajni posao više je umjetnost negoli znanost

Postoji li mogućnost da su predsjedniku Bushu bile date pogrešne informacije? Na ovo pitanje odgovara Ralph Peters, umirovljeni obavještajac američke kopnene vojske:

"Većina ljudi koja gleda američke filmove često ima predodžbu da je svaka obavještajna služba savršena i da posjeduje savršene i čiste informacije. Obavještajni posao, kojim sam se i ja jednom bavio, je više umjetnost negoli znanost."

Ralph Peters dodaje da je Huseinov režim bio vrlo tajanstven što je američkim obavještajnim službama znatno otežalo prikupljanje informacija. Peters i dalje vjeruje da se u Iraku skriva oružje za masovno uništenje. "Što se tiče pitanja je li predsjednik Bush lagao američkom narodu, ja apsolutno vjerujem da to nije istina. Neki elementi Bushove vlade se ponekad zanesu i tad se ne pridržavaju informacija koje posjeduju, ali to ne znači da su lagali američkom narodu. Osobno sam veliki cinik kada se govori o vladi, no mislim da bi bilo vrlo glupo da je američka vlada odlucila lagati o ovome." Američki Ministar obrane Donald Rumsfeld nedavno je bio upitan kako to da američki inspektori još uvijek nisu pronašli oružje za masovno uništenje. On je odgovorio kako ne zna odgovor na to pitanje i da je moguće da su Iračani uništili svoje zalihe oružja za masovno uništenje. Will Marshall iz Instituta za naprednu politiku smatra kako bi neuspjeh u potrazi za oružjem za masovno unistenje mogao biti poguban za predsjednika Busha u sljedećim izborima, ali da je jos prerano za reći. "Međutim," dodaje on, "američki narod do sada nije izrazio ljutnju zbog neuspjeha u pronalaženju oružja za masovno uništenje. Razlog tome je taj što Amerikanci razumiju da su Saddamove namjere, a ne oružje koje je u svakom trenutku mogao upotrijebiti, predstavljale dugoročnu prijetnju američkim interesima."

Tucker: Bush neće osjetiti posljedice na domaćem terenu, no američkoj vanjskoj politici prijete dugoročne konzekvence, ne pronađe li se oružje

Jonathan Tucker je specijalist za oružje za masovno uništenje u Institutu za mir u Washingtonu. Evo njegovih opaski: " Velika je vjerojatnost da George Bush na domaćoj sceni neće osjetiti nikakve političke posljedice u skoroj budućnosti jer se čini da američki narod već polako i zaboravlja na rat s Irakom. Zbog ovog neuspjeha u potrazi za oružjem za masovno uništenje, vanjskoj politici Sjedinjenih Država možda prijete i dugoročne posljedice. Vrlo je važno napomenuti da ukoliko američka vlada, obavještajne službe i državni tajnik Colin Powell ne uspiju dokazati optužbe koje su uputili Iraku, vjerodostojnost Amerike će biti potkopana kada bude zagovarala eventualni preventivni rat sa zemljama koje posjeduju oružje za masovno uništavanje. "

Peters: Nerazumno je očekivati rezultate u ovako kratkom roku

Ralph Peters pak ističe da je Saddam Husein imao 12 godina na raspolaganju, tijekom kojih je mogao sakriti nekoliko tisuća spremnika kemijskog i biološkog oružja u zemlji koja je velika - veličine Kalifornije. On smatra da iako američki inspektori još nisu našli dokaze o postojanju ovog oružja, još uvijek postoji mogućnost da će kemijsko, biološko ili nuklearno oružje biti nađeno: " Huseinov režim je bio vrlo tajanstven i spretan u skrivanju stvari. Iako je velika količina oružja za masovno uništenje možda uništena, vjerujem da ćemo naći dokaze o postojanju programa za proizvodnju tog oružja. Potraga bi mogla potrajati i do sljedeće godine. Iz tog razloga nerazumno je očekivati rezultate u ovako kratkom roku. U medjuvremenu, možemo tvrditi da je trenutna situacija u Iraku puno bolja nego za vrijeme Huseinove vlasti, iako oružje za masovno uništenje možda nikada neće biti pronadjeno."

Marshall: Američkom narodu Sadamove masovne grobnice i dokazi njegove strahovlade predstavljaju dovoljan razlog za rat

Nedavne ankete pokazuju da više od dvije trećine američkog stanovništva vjeruje da je rat u Iraku bio opravdan, čak ukoliko oružje za masovno uništenje nikada ne bude ni pronadjeno. No, tijekom rata skoro je polovica ispitanika držala da je pronalazak tog oružja od ključne važnosti. Will Marshall iz Instituta za naprednu politiku smatra da je raskrinkavanje Huseinovog karaktera igralo veliku ulogu u promjeni mišljenja američkog naroda: "U Iraku za sada nismo našli oružje za masovno uništenje, ali smo zato našli masovne grobnice i druge dokaze strahovlade Saddama Huseina. Ovi dokazi u očima većine Amerikanaca pokazuju opravdanost za rat. Što se tiče inozemstva, vrlo je važno da američki predsjednici ostatku svijeta govore istinu. Mislim da predsjednik Bush nije nikoga namjerno zavaravao, ali ako je pretjerano vjerovao informacijama koje je primio od obavještajnih službi, tada mislim da je ostatku svijeta dužan objašnjenje. Ako predsjednik Bush to ne učini, povjerenje u Ameriku će splasnuti, baš kao i ugled američkog predsjednika."

Kada je predsjednik Bush prošle godine objavio svoju doktrinu za strategiju nacionalne sigurnosti, on je naznačio da će Amerika, bude li potrebno, reagirati preventivno kako bi spriječila tzv. "otpadničke zemlje" koje svojom politikom krše medjunarodna pravila, da steknu oružje za masovno uništenje. Promatrači se brinu da ukoliko oružje za masovno uništenje ne bude nadjeno u Iraku, Sjedinjene Države u budućnosti neće lako dobiti potporu za svoje preventivne akcije sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG