Linkovi

Predsjednik Bush u Poljskoj (6/5/03) - 2003-06-04


Tijekom posjeta Krakovu, u Poljskoj, predsjednik George Walker Bush je rekao da Amerika duguje Europi svoje moralno nasljedje demokracije, tolerancije i slobode. Sjedinjene Države i Poljska podnijele su velike žrtve za te ideale tijekom drugog svjetskog rata kako bi porazile njemački nacizam te tijekom hladnog rata kako bi se nadjačalo sovjetski komunizam.

Danas, Sjedinjene Države i Europa ponovno trebaju zbiti redove, rekao je predsjednik Bush. "Naše savezništvo slobode sučeljava se s novim neprijateljem, smrtonosnom kombinacijom terorističkih grupa, država koje su se odmetnule od medjunarodne zajednice i koje nastoje doći do oružja za masovno uništavanje, te ideologije moći i dominacije koja napada nedužne i opravdava svaki zločin".

Vrijeme je da se Europa ujedini u obrani slobode te preuzme obveze slobodnih zemalja, rekao je predsjednik Bush. "Težimo svijetu u kojem muškarci i žene mogu živjeti u slobodi i miru, umjesto u strahu i kaosu. I svaka civilizirana zemlja ima u tome svoj interes".

Europa je glavna bojišnica u borbi protiv terorizma. Al-Qaida je koristila gradove diljem Europe kao područja za pripremu svojih napada. Europske policijske snage i obavještajne službe igraju važnu ulogu u hvatanju terorista. Poljska je predvodila nastojanje da se ojača anti-teroristička suradnja medju zemljama središnje i istočne Europe. Medjutim, same službe zadužene za zaštitu reda i zakona nisu uvijek dostatne. Ponekad je potrebna vojna akcija, kao u slučaju Afganistana i Iraka.

Zbog toga NATO savez treba ostati snažan i spreman za akciju, rekao je predsjednik Bush. "Ovdje se radi o sposobnosti i volji. Naša zajednička sigurnost traži od europskih vlada da investiraju u suvremene vojne kapacitete, kako bi se naše snage mogle kretati i precizno pogadjati one koji su odgovorni, a poštedjeti nedužne".

Snažan NATO savez, spreman djelovati izvan svojih granica, ključan je u pobjedi nad terorističkom prijetnjom.

XS
SM
MD
LG