Linkovi

Papa Ivan Pavao II po treći puta u Hrvatskoj (5/6/03) - 2003-06-04


Papa Ivan Pavao drugi danas krece na svoje stoto inozemno putovanje, u petodnevni posjet Hrvatskoj. Bit će to njegov treći posjet Hrvatskoj za kojeg ce, kao i za prethodna dva, pozvati na etnicko pomirenje i toleranciju. Ocekuje se da ce Papa, koji podrzava prosirenje EU, podržati i hrvatski zahtjev za punopravnim clanstvom.

Kada večeras njegov avion sleti na aerodrom Rijeka na otoku Krku, zapocet ce stoto inozemno putovanje Pape Ivana Pavla II. Hrvatska je samo jedna od 129 zemalja koje je 83- godisnji Papa posjetio za svog pontifikata, čiju će 25 godišnjicu obilježiti u listopadu. Od svog prvog putovanja u siječnju 1979, Papa je na putu proveo 575 dana i 12 sati, gotovo godinu i pol pontifikata.

Granić: Papine su poruke vrlo jasne

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koju u relativno kratkom vremenu Papa posjecuje treći put: prvi je put posjetio 1994, drugi 1998. Iako bolestan, boluje od Parkinsonove bolesti i artritisa, Papa ce u Hrvatskoj ostati pet dana za kojih ce posjetiti isto toliko gradova, Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Djakovo i Zadar.

"Cinjenica da Papa treci put u devet godina posjecuje Hrvatsku govori da se nalazimo visoko na listi njegovih prioriteta," kazao je za Glas Amerike potpredsjednik Vlade Goran Granic. Dodao je da je za Vladu Papin posjet "izuzetno znacajan jer se radi o covjeku koji danas najjasnije govori o svjetskoj politici, politickim odnosima i njihovoj buducnosti i zauzima se za jugoistocnu Evropu",

"Tu su njegove poruke takodjer vrlo jasne, poruke da proces stvaranja nove Evrope ne moze zastati, da treba ici snazno naprijed, da svima treba dati sansu i da se mora ohrabriti sve zemlje da se pripreme za clanstvo. Vjerujem da ce Sveti Otac u tom smislu iz Hrvatske poslati i jasnu poruku prema EU s obzirom na njegove stavove da Hrvatska treba dobiti podrsku u tom procesu," rekao je Granic. Osim podrske zahtjevu za clanstvom u EU kojeg je Hrvatska podnijela u veljaci, potpredsjednik Vlade ocekuje da ce Papa i ovom prilikom Hrvatskoj poruciti kako da gradi buducnost prihvatljivu za sve svoje gradjane. "Ne iskljucujem mogucnost politizacije Papina posjeta, ali Papa ne dopusta da ga se zloupotrebljava u nacionalnom kontekstu, njegove su poruke posve suprotne... Na zadnjoj sjednici crkvenog i drzavnog Odbora za docek Pape, pozvao sam da se izbjegne politika, neka tih pet dana ne bude politike na los nacin u Hrvatskoj, neka se poslije njom bave politikom na bilo koji nacin," kazao je Granic.

Katolicka crkva u Hrvatskoj, kao i drustvo u cjelini, podijeljena je oko aktualnih politickih pitanja. Dio biskupa javno se protivi suradnji s haskim Tribunalom i slanju u Den Haag hrvatskih generala optuzenih za ratne zlocine. Najglasniji, dalmatinski biskupi, podrzavali su demonstracije ratnih veterana i desnice protiv vlasti.

"Iako politizaciju ne iskljucujem, ne vjerujem da ce se stvarno i dogoditi," rekao je Granic.

Glavni razlog Papina posjeta Hrvatskoj je beatifikaija Marije Petkovic, casne sestre iz Blata na Korculi koja je pomagala siromasnima. Ne racunajuci troskove osiguranja treci Papin posjet vladu ce stajati oko 20 milijuna kuna. Papu Ivana Pavla II osiguravat ce vise od pet tisuca policajaca.

XS
SM
MD
LG