Linkovi

Njujorška filharmonija preselila iz Centra Lincoln u Carnegie Hall (4/6/03) - 2003-06-03


Odluka Newyorške filharmonije da se službeno "skrasi" u Carnegie Hallu, a ne više - kao što je to bilo desetljećima - u dvorani Avery Fisher Kulturnog centra Lincoln, iznenadila je mnoge.

Preseljenje je začudilo i glazbenike u newyorškoj filharmoniji a i neke članove upravnih odbora dviju ustanova, koje sudjeluju u ovom svojevrsnom glazbenom mergeru. Glazbenici prigovaraju, a New York Times prenosi, da nisu bili informirani o selidbi sve dok nije postignut sporazum o njoj, na izgleda vrlo tajnovitim pregovorima, daleko od očiju javnosti.

Razlog tajanstvenosti leži, kako se čini, u činjenici da za pregovore nisu smjeli saznati članovi Upravnog odbora Kulturnog centra Lincoln, u kojem je Newyorška filharmonija desetljećima u pravilu muzicirala.

Bruce Crawford, predsjednik Upravnog odbora Centra Lincoln, je rekao da su ga čelnici filharmonije još nedavno uvjeravali da do selidbe neće doći. "Da smo za to znali, vjerovatno bi promijenili plan o renovaciji koncertne dvorane", kaže gospodin Crawford.

Kako piše časopis Andante, koji prati kasičnu glazbu, izgleda da je problem bio u akustici. Preseljenje u Carnegie Hall, koji ima bolju akustiku, Newyorška je filharmonija smatrala jeftinijim, nego da financira obnovu dvorane Avery Fisher, u Centru Lincoln.

Jedan od novonastalih problema glasi - gdje će sada održavati koncerte gostujući orkestri, koji su u pravilu nastupali u Carnegie Hallu, a sada ga moraju dijeliti s domicilnom Newyorškom filharmonijom?

Uprava Carnegie Halla tvrdi da "ima mjesta za sve".

XS
SM
MD
LG