Linkovi

Hans Blix tvrdi da su inspektori u trenutku izbijanja rata u Iraku imali nekoliko izglednih tragova (3/6/03) - 2003-06-03


Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za oružje Hans Blix izjavio je da je Bagdad pružao nove informacije o svom programu razvoja oružja neposredno prije negoli su američke snage napale Irak. U svom izvješću Ujedinjenim narodima, gospodin Blix je izjavio kako su njegovi inspektori imali nekoliko izglednih tragova, ali nisu zbog rata mogli dalje istraživati. Glavni inspektor je dodao kako Bagdad nije objasnio što se dogodilo sa zalihama uzročnika bedrenice i nije u deklaraciji naveo dva nedavno pronađena mobilna laboratorija za biološka istraživanja. Napomenuo je da njegova ekipa može nastaviti s inspekcijama za dva tjedna – međutim, Sjedinjene Države se protive povratku inspektora i za taj su posao predvidjele svoje stručnjake. Do ovog izvješća Hansa Blixa dolazi u vrijeme dok Washington i London pokušavaju obraniti svoje tvrdnje kako je moralo doći do invazije na Irak kako bi se režim Saddama Husseina lišilo oružja za masovno uništavanje.

U međuvremenu, američki upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je da njegov ured namjerava vrlo brzo postaviti privremenu administraciju u Iraku i započeti s novačenjem za iračku vojsku. Gospodin Bermer je izjavio da Sjedinjene Države žele da ta administracija predstavlja sve segmente iračkog stanovništva i sve vjerske i etničke skupine. Napomenuo je kako se održavaju intenzivni razgovori s Iračanima o najboljem načinu da se to i postigne. Po njegovim riječima regrutiranje za novu vojsku počet će do kraja ovog mjeseca. Do ovih komentara američkog upravitelja dolazi nakon što je nekoliko tisuća bivših iračkih vojnika prosvjedovalo ispred njegova ureda u Bagdadu tražeći plaće i posao.

XS
SM
MD
LG