Linkovi

Na pomolu nova konsolidacija američkih medija? (2/6/03) - 2003-06-01


Američko Savezno povjerenstvo za komunikacije, koje je - među ostalim - odgovorno za zakonsko reguliranje medijske scene, danas glasuje o ublažavanju odredbi o vlasništvu nad medijskim kućama.

Promjene se razmatraju bez obzira na česte kritike da će doći do nove konsolidacije medijske scene na kojoj će - od nacionalnih "mreža" - biti ugroženi manji, lokalni i neovisni mediji.

Predsjedatelj Saveznog povjerenstva za komunikacije Michael Powell izjavio je da promjena u zakonskoj regulativi potrebna, kako bi se osiguralo da medijske kuće budu u potpunosti ekonomski profitabilne, održive. Očekuje se da će promjene u zakonu ukinuti neka od ograničenja koja važe u slučaju da na određenoj lokaciji jedna medijska kuća posjeduje veći broj listova kao i televizijskih i radio postaja. Od sada će - ako se, naravno, promjene usvoje - biti dopušteno da jedna medijska korporacija kontrolira čak do 45 posto prostora na nacionalnoj razini.

Kritičari tvrde da će izmjene dovesti do dodatne monopolizacije medijskog prostora, što će smanjiti broj neovisnih listova ili radio-postaja, te štetiti demokratskom uređenju zemlje koje se, među ostalim, temelji i na pluralizmu medija.

Prijedlog promjena kritizirao je i Ted Turner, osnivač CNN-a, kao i Nacionalna udruga vlasnika vatronog oružja, lobistička organizacija koja u pravilu podržava Republikansku stranku.

Michael Powell, predsjedatelj Saveznog povjerenstva za komunikacija, uvjeren je pak da promjene neće voditi dramatičnom restrukturiranju medijske scene.

XS
SM
MD
LG