Linkovi

Početak summita G8 - u znaku problema Trećeg svijeta (1/6/03) - 2003-06-01


U alpskom turističkom središtu Evian, u istočnoj Francuskoj, počeo je summit skupine G8, koja okuplja čelnike sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta te Rusiju. Po dolasku u Evian, američki predsjednik George Bush je, sa svojim kolegama, bio nazočan radnom ručku, na kojem su bili pristuni i brojni državnici iz Trećeg svijeta. Tema susreta bila je vezana uz probleme nerazvijenosti – od siromaštva pa do borbe protiv zaraznih bolesti.

U Evian je jutros stigao i George Bush, nakon jednodnevnog boravka u Sankt Petersburgu, na proslavi 300-godišnjice tog ruskog grada. Američki predsjednik je sa svojim ruskim kolegom Vladimorom Putinom dogovorio suradnju na nizu vojno-sigurnosnih pitanja – bez obzira na različita gledišta u vezi iračke krize.

Sada, američki predsjednik stiže u goste još jednom državniku koji se protivio američkoj akciji u Iraku, francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu. Prilikom prvog susreta nakon te krize, danas ujutro u Evianu, dvojica su se državnika, nasmiješeni rukovali pred fotografima ispred hotela Royal, u kojem se održava summit. Iako su oba predsjednika rekli da će surađivati na nizu područja, Amerika i Francuska svjesne su dubokih razlika, koje neće uskoro biti zaboravljene.

Čini se da će najveća pozornost na ovom summitu biti upravljena na sutrašnji susuret Bush-Chirac. Francuski predsjednik želi da državnici iz skupine G8 počnu više govoriti o problemima zemalja u razvoju. Zbog toga, na ovogodišnji su summit pozvani i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, te čelnici niza vodećih zemalja izvan skupine G8 – Kine, Indije, Brazila, Meksika i Južne Afrike, kao i čelnici nekih međunarodnih organizacija. Svi su oni danas nazočni radnom ručku, na kojem se govori o problemima Trećeg svijeta.

Također će se održati i susret s čelnicima pet afričkih država, koji će biti posvećen rješavanju pitanja tog kontinenta. Jacques Chirac pogotovo se angažirao na projektu da većina afričkog stanovništva u sljedećih nekoliko godina dobije pitku vodu. Očekuje se da će američki predsjednik pozvati svoje kolege da povećaju financijsku pomoć za borbu protiv AIDS-a, što je Amerika ove godine učinila.

Također u Evianu – sukob tisuća anti-globalizacijskih prosvjednika s policijom. Demonstracije protiv skupine G8 održane su i u Švicarskoj i u Francuskoj – mjesto Evian naime nalazi se točno na granici dviji države. Prosvjednici su blokirali nekoliko mostova i auto-cesta, vandalizirane su trgovine i opljačkane neke manje poslovne zgrade.

Najviše je nasilja bilo u švicarskom gradu Lausannei. Policija je koristila suzavac i gumene metke, kako bi ih potisnula od hotela u kojem su odjseli neki od sudionika summita. Trgovine su vandalizirali prosvjednici u crnim maskama, koji se redovito pojavljaju na anti-globalističkim demonstracijama. Prosvjednici zastupaju niz ideja kojima je zajedničko protivljenje politici najbogatijih zemalja svijeta.

******

Na odlasku iz Sankt Petersburga, predsjednik George Bush je izjavio da će Sjedinjene Države i Rusija zajedno djelovati kako bi se spriječilo da Iran dođe u posjed nuklearnog naoružanja. Američki je predsjednik dodao da su i on a i ruski predsjednik Vladimir Putin pozvali Teheran da u potpunosti izvršava obveze iz međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Washington želi da Moskva prekine pomagati iranski nuklearni program. Teheran tvrdi da program ima mirnodopsku svrhu, dok Moskva tvrdi da pomaže jedino u mirnodopskom aspektu projekta.

******

Predsjednici Bush i Putin pozvali su i Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa. Na zajedničkoj konferenciji za tisak, nakon susreta u Sankt Petersburgu, dvojica su državnika pozvali vladu u Pyongyangu da “bespovratno okonča svoj nuklearni program – na način koji je transparentan te se može provjeriti.”

XS
SM
MD
LG