Linkovi

Irački mobilni laboratoriji za proizvodnju biološkog naoružanja (31/5/03) - 2003-05-31


Postrojbe međunarodne koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, pronašle su dokaze kako je bivši irački režim Saddama Husseina skrivao razne komponente biološkog naoružanja. U sjevernom dijelu Iraka, otkrivena su dva kamiona s prikolicama, u kojima se nalazila oprema za procesiranje bioloških materijala čija je jačina bila dostatna za ubijanje velikog broja ljudi. Ova dva kamiona su ustvari baš onakve vrste pokretnih laboratorija na kakve je američki državni tajnik Colin Powell upozorio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, u veljači ove godine.

Godinama, režim Saddama Husseina je nijekao postojanje bilo kakvog programa za proizvodnju naoružanja za masovno uništavanje, među kojim je bilo i biološko oružje. Međutim, kako je rekao glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, ove se tvrdnje sada pokazuju lažnima: "Irak je imao, unatoč njihovim protestima Ujedinjenim narodima, kamione, odnosno pokretne laboratorije, koji su se koristili za proizvodnju biološkog naoružanja. Govorili su kako oni ne posjeduju takve laboratorije, međutim sada su uhvaćeni i to s dokazom koji to potvrđuje. Jedina namjena tih kamiona je bila proizvodnja biološkog naoružanja.”

Pregledom pronađenih kamiona pokazalo se, prema navodima Središnje obavještajne agencije- CIA-e, “da je čitava oprema ugrađena i povezana kako bi ova pokretna stanica djelovala kao nevjerojatno jednostavan i zatvoren bio-procesni sustav.” Iz CIA-e je također rečeno kako su se ovi pokretni laboratoriji, zajedno s onima koji još nisu pronađeni, mogli koristiti kako bi se biološki agensi mogli puniti u razna streljiva, uključujući rakete i druge razne projektile, zračne bombe, artiljerijske granate te u razne kontejnere za prskanje. Neposredno prije početka Zaljevskog rata 1991. godine, Irak je u razne vrste svojih projektila stavljao smrtonosne agense.

Iako su u Iraku do sada pronađena samo dva pokretna laboratorija, dodao je glasnogovornik Bijele kuće – Ari Fleischer, “nije potrebno puno da se izazovu mnoge smrti”: "Biološko oružje može biti malo u količinama, ali veliko po broju ubijenih. Iz tog je razloga, američki narod imao puno razloga da strahuje od Saddamove proizvodnje ove vrste oružja.”

Još ćemo puno toga naučiti kada je u pitanju Irak, izjavio je glasnogovornik Fleischer, “kada se bude razgovaralo s raznim osobama, kada se pregledaju razni dokumenti i kada dodatni broj postrojbi stigne s jedinim ciljem da traga za oružjem masovnog uništavanja.”

XS
SM
MD
LG