Linkovi

Nova faza vojnih operacija u Iraku? (30/5/03) - 2003-05-30


«Washington Post» javlja da je general David McKiernan, koji zapovijeda američkim snagama u Iraku, naznačio početak nove faze vojnih operacija u Iraku. General McKiernan je kazao da razmatra upućivanje snaga iz 3. pješačke divizije, koja se svojedobno probila u Bagdad, u borbu protiv – kako je rekao – naoružanog iračkog otpora u kojem je ovoga tjedna ubijeno pet američkih vojnika. «Iračke zasjede nisu kriminalne, već borbene operacije,» komentirao je general McKiernan, dodajući: «Rat još nije gotov.»

«New York Times» piše o putu predsjednika Busha u Europu. Zanimljivo je da je predsjednik, piše «Times», odlučio svoj ključni govor o budućnosti transatlantskih odnosa održati u Poljskoj, američkom savezniku u Iraku i članici «nove Europe». Što se tiče summita skupine G-8 u Evianu, na kojem će se predsjednik Bush sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, američki ga analitičari već uspoređuju sa «školskim dvorištem, u kojem mali nasilnici jedan drugoga gledaju mrko i još su ljuti zbog posljednje međusobne svađe.»

«Dolazećim srednjoistočnim summitom, predsjednik Bush će poduzeti još jedan korak prema proširenju uloge Sjedinjenih Država na međunarodnoj sceni», piše jutros «Christian Monitor». Aktualni američki predsjednik, koji je došao u Bijelu kuću protiveći se «izgradnji nacija», postao je spremniji na intervencije od većine drugih predsjednika u američkoj povijesti. Predsjednik Bush tvrdi da ne želi izgraditi američku imperiju, piše «Monitor», no analitičari upozoravaju da Sjedinjene Države sve češće vode upravo imeprijalističku politiku, te da javnosti treba otvorena debata o troškovima i problemima idealističkog širenja slobode i prosperiteta diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG