Linkovi

Azijski saveznici složni u sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi (2/6/03) - 2003-05-30


Sjedinjene Države i njihovi ključni azijski saveznici neće tolerirati razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji. Predsjednik George Walker Bush i južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun izjavili su da su odlučni za eliminaciju sjevernokorejskog nuklearnog programa mirnim sredstvima, a na temelju međunarodne suradnje. Tijekom susreta s predsjednikom Bushom, 23. svibnja u Texasu, japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je da Sjeverna Koreja mora odmah i potpuno eliminirati svoje programe za razvoj nuklearnog oružja. Nakon ovog susreta, predsjednik Bush je rekao da on i premijer Koizumi “na isti način gledaju na ovaj problem”.

"Mi nećemo tolerirati nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji. Nećemo prihvatiti ništa manje od potpunog, provjerljivog i nepovratnog eliminiranja sjeverno-korejskog nuklearnog programa", rekao je.

Dok ljudi u Sjevernoj Koreji gladuju, njena komunistička vlada nastavlja preusmjeravati resurse u proizvodnju oružja za masovno uništavanje. Ovo nastojanje predstavlja flagrantno kršenje obveza preuzetih prema sporazumu iz 1994. godine, te sjeverno- i južnokorejskoj deklaraciji o denuklearizaciji Korejskog poluotoka iz 1992. godine. Sjeverna Koreja, kako se vjeruje, već ima jedno ili dva nuklearna oružja te bi uskoro mogla proizvesti još nekoliko. Sjeverna Koreja bi mogla učiniti ovo oružje dostupnim drugim zemljama ili terorističkim organizacijama.

Predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene Države i Japan "stoje rame uz rame glede pitanja sjevernokorejskog nuklearnog oružja.

"Vjerujem da ovo možemo riješiti mirnim putem. Vjerujem da diplomacija može dati rezultata. Jednako je važno i to da Japan i Sjedinjene Države neće se dati ucjenjivati sjevernokorejskim prijetnjama, a za sjevernokorejsko čelništvo je važno da to zna,” rekao je predsjednik.

“Ova je poruka,” rekao je predsjednik Bush, “prenesena". Sjedinjene Države, Japan i drugi u regiji odlučni su da Korejski poluotok bude bez nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG