Linkovi

Ukidanje sankcija protiv Iraka - velika diplomatska pobjeda SAD-a (27/5/03) - 2003-05-27


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je ukinulo sankcije protiv Iraka. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je ukinulo sankcije protiv Iraka. O političkim i ekonomskim implikacijama te odluke razgovarali smo s Nileom Garnerom iz Zaklade Heritage ovdje u Washingtonu.

Ukidanje sankcija uvedenih prije 13 godina – kaže gospodin Gardiner – velika je pobjeda zdravog razuma, jer sankcije više doista nisu potrebne, ali je i velika diplomatska pobjeda Washingtona i Londona.

"Francuzi i Rusi su, na primjer, prijetili da će blokirati ukidanje sankcija i govorili su o njihovom privremenom ukidanju. Moskva i Pariz smatrali su sankcije prilikom za pregovaranje, kroz koju bi mogli promicati vlastite ekonomske i strateške interese u Iraku. Naravno, sada je jasno da im to nije uspjelo," kaže on.

Dr. Gardiner ne slaže se s navodima da Sjedinjene Države pokušavaju u Iraku promicati vlastite ekonomske interese.

"Ovaj se rat vodio iz dva razloga. Prvo, da bi se narod Iraka oslobodio od brutalnog dikatora, a zatim da bi se obračunalo s otpadničkim režimom koji je štitio teroriste i proizvodio oružje za masovno uništavanje. Mislim stoga da washingtonski političari nisu poklanjali previše pažnje ekonomskim interesima ili nafti," kazao je.

Za sada koalicijske snage u Iraku nisu pronašle veće količine oružja za masovno uništavanje. Dr. Gardiner vjeruje da će takvo oružje na kraju ipak biti pronađeno i to u velikim količinama. Nakon ukidanja sankcija u Vijeću sigurnosti, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da je novom rezolucijom međunarodna zajednica dobila pravnu osnovu za aktivnosti u Iraku. Evo kako dr. Gardiner vidi mogući angažman svjetske organizacije u toj zemlji.

"Mislim da će Ujedinjeni narodi imati vrlo ograničenu ulogu u poslijeratnom Iraku. Kofi Annan će tamo imati svojeg posebnog predstavnika, no taj će predstavnik moći vrlo malo utjecati na odluke koje će donositi američka i britanska uprava u Iraku. Mislim da će svjetska organizacija biti prije svega usredotočena na humanitarne operacije i obnovu Irakom, ali da će vrlo malo sudjelovati u upravljanju zemljom," ističe gospodin Gardiner.

Irački bi narod, kaže naš sugovornik, mogao za nekoliko mjeseci osjetiti prednosti ukidanja sankcija. No, još se uvijek ne zna što će se dogoditi s 13 milijardi dolara, koliko Bagdad duguje francuskim i ruskim kompanijama kroz ranije sklopljene ugovore. Gospodin Gardiner nada se da će sredstva iz programa «Nafta za hranu» koji se nalaze u rukama Ujedinjenih naroda, biti vraćena iračkom narodu što je prije moguće.

XS
SM
MD
LG