Linkovi

Na Dan sjećanja - posjet spomenicima palih američkih vojnika u Washingtonu (26/5/03) - 2003-05-26


U Sjedinjenim Državama danas se obilježava državni praznik, Dan sjećanja, kada Amerikanci odaju poštu svojim vojnicima palim u bitkama. Mnogi upravo na današnji dan dolaze u Washington kako bi obišli spomenike palim vojnicima.

Dan sjećanja počeo se obilježavati 1868. godine, s ciljem odavanja počasti vojnicima ubijenim tijekom američkog građanskog rata. Tada se taj praznik zvao Dan ukrašavanja, jer su, diljem zemlje, ljudi ukrašavali grobove palih vojnika vrpcama i cvijećem. U međuvremenu, taj je dan postao praznik posvećen svim muškarcima i ženama koji su poginuli u ratovima boreći se za Sjedinjene Države.

Jedno od najposjećenijih mjesta ovog vikenda u Washingtonu je Nacionalno groblje Arlington, smješteno na obroncima uz rijeku Potomac, na strani savezne države Virginije. Na preko dvije stotine hektara brežuljaka, poredane su jednostavne, neurešene kamene ploče, koje označavaju grobove više od dvjesto tisuća muškaraca i žena koji su služili u američkoj vojsci, te članova njihovih najužih obitelji. Na arlingtonskom groblju su pokopani vojni i politički čelnici, vladini ministri, suci Vrhovnog suda ... neki od njih nisu služili u vojsci, ali su tamo sahranjeni u znak počasti. Tu su i dvojica američkih predsjednika - William Howard Taft i John Kennedy.

Mjesto koje kod posjetitelja izaziva najjače emocije je, bez sumnje, spomenik vojnicima poginulim u vijetnamskom ratu. Kada je svojedobno, nakon javnog natječaja, od 1400 prijavljenih prijedloga za spomenik izabran dizajn tada 21-godišnje studentice arhitekture Maye Lin, reakcije, - posebice one negativne! -, bile su vrlo burne. Danas, međutim, dva crna kamena zida, duga 76 metara i postavljena poput otvorenog slova V, na kojima su kronološkim redom upisana imena više od 58 tisuća Amerikanaca poginulih ili nestalih u ratu u Vijetnamu, tjeraju suze na oči čak i onima kojima su ta imena potpuno neznana.

Nedaleko od tog spomenika nalazi se i onaj posvećen palima u korejskom ratu, otvoren 1995. godine. Nazvan svojedobno "posljednjim ratom pješaštva", korejski rat je trajao tri godine. U njemu su, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Naroda i na čelu sa Sjedinjenim Državama, sudjelovale postrojbe iz 22 zemlje. Spomenik se sastoji od nekoliko dijelova. Prvo, tu je niz od 19 kipova vojnika u maršu prema vrhu brežuljka na kojemu je velika američka zastava; s jedne strane je kameno šetalište s upisanim imenima zemalja koje su poslale svoje postrojbe u Koreju, a sa suprotne kameni zid s fotografijama više od 2400 pripadnika pomoćnih postrojbi - medicinskih sestara, kuhara, vozača kamiona. Posljednji dio, nazvan Bazen Spomena, okrugli je bazen, ispunjen vodom, na čijem dnu je ispisano koliko je Amerikanaca, kao i drugih pripadnika postrojbi Ujedinjenih Naroda dalo živote u tom ratu, ili je bilo ranjeno, zarobljeno ili nestalo - ukupno više od dva milijuna.

Najnoviji ratni spomenik u Washingtonu posvećen je svim ženama koje su u prošlosti bile u vojnoj službi za Ameriku ili su i sada dio aktivnog vojnog sastava. Smješten blizu ulaza u Nacionalno groblje Arlington, spomenik ujedinjuje staklo, vodu i svjetlost. Veliki polukružni zid s prednje strane ima bazen u koji vodu ulijeva dvije stotine pojedinačnih fontana. Prema dizajnerima spomenika, radi se o slavljenju ujedinjene snage mnogih pojedinaca. Unutar samog spomenika, na staklenim panelima upisane su priče o ženama u američkim ratovima. Kao najnoviji spomenik, ovaj uključuje i kompjuterske baze podataka s imenima, slikama i vojnim dosijeima oko 250 tisuća žena-vojnikinja.

XS
SM
MD
LG