Linkovi

Predsjednik Bush odao počast u ratu poginulim američkim vojnicima (26/5/03) - 2003-05-26


Povodom Dana sjećanja, kada Amerikanci odaju počast svojim u ratu poginulim vojnicima, predsjednik George Bush je posjetio Nacionalno groblje u Arlingtonu, najveće vojno groblje u Sjedinjenim Državama, koje se nalazi u blizini Washingtona.

Svaki od gusto poredanih nadgrobnih spomenika bio je jutros ukrašen malom američkom zastavicom. Arlington je posljednje počivalište desetaka tisuća američkih ratnika, koji su izgubili život u sukobima diljem svijeta - od američkog rata za neovisnost od Britanije, krajem 18. stoljeća, pa do rata u Iraku koji je okončan prije nešto više od mjesec dana.

"Svi su oni dali život za slobodu, i svog naroda, a i naroda drugih zemalja" - rekao je u govoru stotinama okupljenih ratnih veterana i obiteljima poginulih vojnika američki predsjednik. "Danas odajemo počast pripadnicima naših oružanih snagama, muškarcima i ženama. Posljednje što su učinili na ovom svijetu bilo je da se bore za svoju zemlju - od Iraka i Afganistana, pa do ratova u Koreji i Vijetnamu, dva svjetska rata... Sve su to ratovi koji su od naše zemlje učinili ono što ona danas jest" - rekao je na komemoraciji u Arlingtonu predsjednik Bush.

U svom govoru, predsjednik je poimence spomenuo nekoliko američkih ratnika, čiji je život tragično završio u akciji u Iraku. "Nisu se borili za slavu, borili su se jedino zato što je to bila njihova dužnost prema zemlji" - rekao je gospodin Bush te dodao: "U svakoj generaciji Amerikanaca, nailazimo na hrabrost koja je primjerena velikim zadacima koje naša zemlja ima na svjetskoj sceni. Naše farme, naši gradići, ulice naših velegradova... s tih su mjesta uvijek dolazili slobodni ljudi koji su svjesno i dragovoljno prihvaćali vojnu stegu i vojnički način života" - rekao je George Bush.

Američki je predsjednik istakao da su vojnici Sjedinjenih Država, tijekom povijesti, u mnogo navrata, pokazali da je "moralna snaga demokracije jača od bilo kojeg tirana." "Udovica jednog našeg marinca koji je poginuo u Iraku ovu je istinu iskazala na vrlo jednostavan način. U svijetu postoji dobro i postoji zlo. Moj je suprug bio na strani dobra" - rekao je u svom govoru na Nacionalnom groblju Arlington predsjednik George Bush. Na Dan sjećanja, Amerika zbog toga odaje počast milijunima svojih ratnika, ljudima koji su dali život za svoju domovinu.

XS
SM
MD
LG