Linkovi

Summit u Salzburgu: Važnost održavanja bliske suradnje Europe i SAD (24/5/03) - 2003-05-24


Predsjednici 17 zemalja središnje i istočne Europe složili su se oko važnosti održavanja bliske suradnje izmedju Europe i Sjedinjenih Država. Domaćin ovog skupa, održanog u Salzburgu, austrijski predsjednik Thomas Klestil, je istaknuo da je bliska europsko-američka suradnja od vitalnog značaja po svjetsku sigurnost, a sudionici ovog summita potvrdili su da Europa i Sjedinjene Države dijele iste poglede na slobodu i demokraciju.

U radu ovog skupa sudjelovao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se danas već nalazi u Ateni na ekonomskom i političkom susretu zemalja jugoistočne Europe, koji se organizira prvi put, a pod patronatom Svjetskog ekonomskog foruma. Uz gospodina Mesića u radu ovog foruma trebao bi sudjelovati i predsjednik Makedonije Boris Trajkovski. Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Rumunjsku, Srbiju i Crnu Goru, odvojeno, predstavljat će premijeri, a Tursku, Bugarsku i Grčku ministri u vladama.

Političari, poduzetnici, ekonomisti i bankari trebali bi razgovarati o europskim perspektivama područja, ulaganjima, privatizaciji, razvoju infrastrukture, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i sličnom. Uz predsjednika Mesića u glavnom gradu Grčke, unutar hrvatskog izaslanstva, bit će i ministar za europske integracije Neven Mimica te ministrica turizma Pave Župan Rusković.

XS
SM
MD
LG