Linkovi

Napredak u Iraku (24/5/03) - 2003-05-24


Nema države koja je prijelaz iz tiranije u građansko društvo obavila bez različitih problema. Tako niti Irak ne predstavlja iznimku. Bilo je pljačkanja, prekida u opskrbi strujom i vodom, nedostajali su policajci. Nakon svrgavanja Saddama Husseina Iračani nemaju vladu. Međutim, kazao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld - “Iz Iraka nam dolaze i neke dobre vijesti”: "Svaki dan dobivamo izvješća ne samo o raznim problemima, nego i o onome što funkcionira."

65 posto djece koja žive u Bagdadu, vratilo se nazad u škole. U iračkim gradovima Basri, Umm Qasru, Safwani i Nasiriyi, UNICEF opskrbljuje tamošnje škole s dovoljno raznih materijala za nesmetani rad u slijedećih godinu dana. Irački odbor sastavljen od šiita, Sunita i drugih razmatra novi nastavni plan prema kojem bi se učenicima, koji su donedavno bili izloženi tiranskom režimu, omogućio lakši prijelaz u demokratsko društvo.

Iračka je infrastruktura, napominje ministar Rumsfeld, također oporavljena: "Žitelji stambenih četvrti u sjevernom i južnom dijelu Iraka imaju danas bolju opskrbu strujom nego ikada prije u posljednjih 12 godina. U Basri je, 14.svibnja, započeta akcija – Zaustavimo otjecanje vode - koju provode irački vodoinstalateri koji se kreću gradom i popravljaju cijevi koje puštaju vodu. Ovo je jedan od konstantnih problema, najviše zbog propale i neodržavane infrastrukture."

U Mosulu su održani i prvi izbori. Stanovnici su birali gradonačelnika i, među više od 200 kandidata, 23 člana odbora gradskog vijeća. U Bagdadu je aktivirano četiri i pol tisuće policajaca, a proradili su i sudovi. Koalicija se obvezala na zajedničku suradnju s Ujedinjenim narodima i Iračanima u nastojanju normalizacije sigurnosti i stabilnosti što je brže i djelotvornije moguće. Kako je rekao ministar obrane Donald Rumsfeld, “ U Iraku postoje mnogi izazovi, tu nema dvojbi, no unatoč njima, u Iraku se situacija popravlja.”

XS
SM
MD
LG