Linkovi

Hoće li 'nova Europa' biti nagrađena za podršku SAD u Iraku? (24/5/03) - 2003-05-23


Američki saveznici, koje je ministar obrane Donald Rumsfeld, nazvao “Nova Europa,” pomogli su američkoj vojsci u Iraku. Doprinos baltičkih i istočnoeuropskih zemalja tjera Pentagon na razmišljanje o tome tko bi trebao imati koristi od budućih oblika vojne suradnje sa Sjedinjenim Državama.

Tijekom rata u Iraku Sjedinjene Države su podnijele najveću odgovornost, a gospodin Rumsfeld je nedavno našao za vrijedno izdvojiti nekoliko zemalja koje nude pomoć. "Republika Češka je postavila poljsku bolnicu u Basri te poslala nekoliko konvoja medicinske pomoći, zatim vodu za piće, šatore i pokrivače. Grčka je dala 20 tona hrane i odjeće. Litva je poslala kirurge-ortopede u Um-Qasr dok je Španjolska u Irak uputila svoju medicinsku ekipu od 150 ljudi, a isto tako trenutno radi na obnovi sustava za snabdijevanje strujom i vodom".

Rumsfeld: Težište važnosti europskog dijela NATO saveza okreće se ka - istoku!

Zanimljivo je da su samo dvije od četiri zemlje, koje je gospodin Rumsfeld naveo s popisa od 66 koalicijskih zemalja koje su pomogle američkim snagama u Iraku, prethodno uvrštene u “Novu Europu.” To su Republika Češka i Litva. Riječ je o opisu koji održava preokret u popgledu Sjedinjenih Država na Europu, kao što je ministar obrane to naglasio u siječnju, kada je zbog njihove politike prema Iraku, kritizirao Njemačku i Francusku. "Kada pomislite na Europu mislite na Njemačku i Francusku. Međutim, ja ne mislim tako i smatram da te zemlje predstavljaju staru Europu. Ukoliko sagledate čitav europski dio NATO saveza, težište važnosti se okreće prema - istoku".

Republika Češka, Poljska i Mađarska članice su NATO saveza od 1999. godine. Još se sedam istočno-europskih i baltičkih zemalja treba priključiti NATO savezu na sljedećem summitu u svibnju iduće godine. Riječ je o Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Isto tako, Hrvatska, Albanija i Makedonija na putu su da se pridruže savezu. Vojni dužnosnici dopuštaju da sve te zemlje možda svoje savezništvo sa Sjedinjenim Državama temelje na interesu te da su zbog toga, bez ikakvog oklijevanja, brojne baltičke i istočno-europske zemlje ponudile pomoć Amerikancima u Iraku.

Osim što je gospodin Rumsfeld javno izdvojio doprinos Republike Češke i Litve, Pentagon naglašava da je Albanija razmjestila jednu pješašku postrojbu u sjevernom Iraku te da se i Bugarska priprema na razmještanje jedne postrojbe. Poljska je u Irak uputila svoje specijalne snage čiji su pripadnici stručnjaci za kemijsko oružje, a planira poslati i kompletnu diviziju vojnika koji bi preuzeli vojnu odgovornost u jednom od tri glavna sektora u Iraku.

Rumunjska je poslala stručnjake za kemijsko oružje, a isto su to učinile Slovačka i Ukrajina. U vrijeme dok je zamjenik ministra obrane, Paul Wolfowitz, prošli tjedan boravio u Europi, Makedonija je objavila da će idućeg mjeseca u Irak poslati postrojbu od 40 vojnika. Nešto kasnije, gospodin Wolfowitz je, tijekom posjeta Rumunjskoj, pozdravio proširenje NATO saveza i doprinos novih američkih saveznika u iračkom ratu. On je istaknuo da za njega nije nikakvo iznenađenje što su zemlje, koje su bile žrtve tiranije, preuzele istaknutu ulogu u oslobađanju Iraka.

Tješnja suradnja sa zemljama koje žele surađivati sa Sjedinjenim Državama

U Pentagonu se smatra da proširenje NATO saveza na europski istok daje pravo obrambenim planerima da razmotre nove opcije u lociranju američkih vojnih baza u Europi. O tome, inače, nisu još uvijek donesene nikakve odluke. Ključni cilj u trenutnoj reviziji situacije jest da se dođe do što efikasnijeg razmještanja američkih snaga u Europi tako da bi one mogle što učinkovitije djelovati izvan kontinenta. Tako je moguće da ćemo vidjeti premještaj američkih snaga u baze u Poljskoj i Bugarskoj, možda ne na trajnoj osnovi, nego prema potrebi. U međuvremenu, gospodin Rumsfeld obećava tješnju suradnju sa zemljama koje žele surađivati sa Sjedinjenim Državama, kao što to žele zemlje istočne Europe. On ističe da vojni odnosi sa zapadno-europskim zemljama nisu nužno u nazadovanju, ali signalizirao je, tijekom posljednjih susreta s novinarima, da Pentagon, kada u budućnosti dođe do međunarodnih kontakata izmedju dvije vojske, s ograničenim izvorima, kani prvo surađivati sa zemljama koje su Amerikancima pomogle u Iraku.

XS
SM
MD
LG