Linkovi

Glavna tema summita G8 - globalni razvoj, borba protiv siromaštva u Trećem svijetu (21/5/03) - 2003-05-20


Švicarski dužnosnici spremni su za summit skupine G-8, koja okuplja sedam industrijski najrazvijenijih država svijeta i Rusiju. Pripreme za dolazak šefova država, ali i anti-globalizacijskih prosvjednika, kao i mogućnost terorističkih napada za vrijeme summita, okončane su. Skup će se održati idući mjesec, u području Eviana u Francuskoj, uz granicu sa Švicarskom. Čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije pozvali su svoje kolege iz gotovo 30 zemalja da sudjeluju u summitu, čija će glavna tema biti pitanja razvoja.

Iako je Francuska domaćin summita u alpskom odmaralištu Evian, pozvala je švicarske dužnosnike da joj pomognu u osiguravanju skupa te smještaja za neke od čelnika država iz Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Skupu će nazočiti i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Razlozi ovom pozivu za pomoć su blizina međunarodne zračne luke u Ženevi, koja je smještena samo 50 kilometara od Eviana. Mjesto domaćin summita također nema dovoljno smještajnih kapaciteta za sve sudionike. Međutim, dio Švicaraca nije zadovoljan. Oni smatraju da će Francuska pobrati lovorike za organizaciju, dok će Švicarci platiti račun.

Glasnogovornik švicarskog ministrastva vanjskih poslova Livio Zanolari odbacuje ove optužbe. On kaže da summit G-8 daje Švicarskoj priliku da bude domaćin šefovima država, te da razvije svoju ulogu na međunarodnoj sceni. Dodaje da bi troškovi vezani za ovaj summit mogli dostići 45 milijuna dolara, od čega bi Francuska pokrila jedan dio.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, marokanski kralj Muhamed VI, brazilski predsjednik Lula da Silva, te novi kineski predsjednik Hu Jintao, biti će smješteni u Laussannei, na drugoj strani Ženevskog jezera, nasuprot Evianu.

Pierre Aepli, zadužen za koordinaciju sigurnosnih aktivnosti, kaže da je Švicarska više nego dorasla zadatku, kada se radi o terorirstičkoj prijetnji. Dodatni problem biti će anti-globalizacijski prosvjednici. Albeto Velasco, iz anti-globalizacijske grupe ATTAC, kaže da iako većina prosvjednika želi mirno prosvjedovati, njihov uspjeh ovisit će o tome hoće li uspjeti omesti rad summita.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Horst Koehler također će nazočiti summitu u Evianu. U nedavnom susretu s novinarima on je rekao da, iako pozdravlja dijalog s prosvjednicima, još uvijek smatra da je globalizacija jedini način za ublažavanje siromaštva u Trećem svijetu te olakšavanje dužničkog položaja zemalja u razvoju:

"Trebamo više globalizacije, a ne manje. Međutim, treba nam bolja globalizacija, što znači da posebice siromašne zemlje, zemlje s niskim prihodima, mogu participirati u razvoju, otvaranju novih radnih mjesta te poboljšanju životnog standarda. Ukoliko ne ostvarimo bolju globalizaciju, mislim da će siromaštvo nastaviti i da će biti sve gore. Mi smo spremni o tome razgovarati."

Olivier de Marcellus, iz organizacije Social Forum, ne slaže se s ovom ocjenom. On tvrdi da se situacija u zemljama u razvoju može poboljšati jedino ako dođe do promjena u aktualnoj globalnoj ekonomskoj politici: "Govore istu stvar već 30 godina. Ono što mi želimo su promjene."

Pierre Aepli, zadužen za koordinaciju sigurnosnih aktivnosti na summitu, kaže da švicarske vlasti već nekoliko mjeseci vode razgovore s anti-globalizacijskim prosvjednicima. On kaže da postoji strah da bi se manja grupa prosvjednika mogla odlučiti za nasilje: "Postoji mnogo malih grupa, vrlo brzih i fleksibilnih, koje mogu učiniti veliku štetu za samo nekoliko minuta, u različitim dijelovima grada."

Gospodin Aepli kaže da je švicarska policija, u cilju smanjivanja moguće štete, savjetovala vlasnicima trgovina kako da se zaštite. Luksuzne trgovine nakitom i banke planiraju postaviti zaštitne ploče na svoje izloge. Neki dijelovi Ženeve i Lausanne također će biti proglašeni zonom u koju prosvjednici ne smiju ulaziti, kako bi se i time spriječilo izbijanje mogućeg nasilja.

XS
SM
MD
LG