Linkovi

Dopredsjednik Cheney o borbi protiv terorizma (20/5/03) - 2003-05-20


U terorističkim bombaškim napadima u Rijadu u Saudijskoj Arabiji ubijeno je 34-oro ljudi, uključujući državljane Filipina, Libanona, Jordana, Švicarske i Sjedinjenih Država. Kako je rekao dopredsjednik Dick Cheney, ti su napadi jasno pokazali da terorizam predstavlja prijetnju cijelom svijetu.

«Ovo je svjetski problem, globalni problem, usmjeren uglavnom protiv Zapada. No, teroristi al-Qaide ubili su i velik broj muslimana. A ukoliko pogledate ljude koji su ubijeni u bombaškim napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998, vidjet ćete da je tamo stradao velik broj nevinih, oko 12 Amerikanaca i nekoliko stotina lokalnih stanovnika. Dakle, radi se o sukobu koji ćemo morati rješavati na svjetskoj osnovi,» rekao je američki dopredsjednik.

Gospodin Cheney je izjavio da će napadi u Saudijskoj Arabiji potaknuti spremnost vlada diljem svijeta da sudjeluju u globalnom ratu protiv terorizma.

«Također treba istaknuti da moramo shvatiti da se ove prijetnje možemo riješiti jedino tako da je uništimo. Ne postoji sporazum koji bi nas mogao osloboditi terorizma. Nema tog mirovnog sporazuma, niti te politike ograničavanja ili odvraćanja koja će ukloniti ovu prijetnju. Moramo pronaći teroriste,» kazao je.

Kako je rekao predsjednik Cheney, s teroristima ćemo se obračunati.

«Radimo sve što možemo i na domaćem planu i diljem svijeta kako bismo se što bolje zaštitili od napada. No, na kraju krajeva, sigurnost, stabilnost i zaštitu našeg naroda i naših prijatelja i saveznika možemo osigurati samo ako teroriste eliminiramo prije nego što izvedu nove napade,» istaknuo je dopredsjednik.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, «Ta odvratna djela počinili su ubojice čija je jedina vjera – mržnja. Sjedinjene Države će pronaći te ubojice i oni će doznati što znači američka pravda.»

XS
SM
MD
LG