Linkovi

Nakon Soluna, države 'zapadnog Balkana' postaju kandidati za članstvo u EU (18/5/03) - 2003-05-18


Pripreme za lipanjski solunski summit EU i zemalja regije “zapadnog Balkana” ukazuju da je Europska Unija spremna zemlje proglasiti kandidatima ali još uvijek ne zna kako će financirati ovaj proces.

Europska Unija tretirati će "zapadni Balkan" kao društvo kandidata s izmijenjenom, pojačanom strategijom podrške integracijama. Ovo je značajan detalj tzv. "komunikacije" europske Komisije Ministarskom vijeću, drugoj Unijinoj instituciji, s viđenjem Unijinih operativaca kako Balkan što brže i efikasnije uključiti u Uniju.

Bitno je da nitko u Uniji ni ne niječe da se re-unifikacija Europe završava tek ulaskom pet država "zapadnog Balkana". Kako se približava summit lidera Unije i pet država regije u Solunu, detalji nove, ojačane politike staju na mjesta. Prema postojećim prijedlozima, Unija će balkanske države od Soluna tretirati kao "kanidate" a ne, kao do sada, kao "kandidate za kandidate".

Novi kandidati neće uživati količinu podrške na koju su mogle računati pristupajuće zemlje, njih deset koje će u Uniju ući dogodine, ali i kakva stoji na raspolaganju dvjema preostalim kandidatima, Bugarskoj i Rumunjskoj.

U prijedlogu proračuna Unije za iduću godnu nije predviđen nikakav zamjetan rast sredstava namijenjenih jugoiostoku, rast koji bi pratio promjenu statusa. Grčko Predsjednštvo tek će podastrijeti plan preraspodjele neutrošenih sredstava kako bi se pažljivim budžetskim prekrajanjem viškovi iskoristili za potrebe novih kandidata.

Europska Komisija smatra da joj prostor u Unijinom proračunu dozvoljava ostvarenje obećanja o porastu postojeće pomoći za 15 posto – ili 71 milijun eura u svakoj od od iduće tri godine – kao i otvaranje pristupa novim vrstama pomoći na koje zemlje "zapadnog Balkana" do sada nisu imale pravo jer nisu kandidati.

Usporedbe radi, preostali kandidati Rumunjska i Bugarska već danas na ime priprema za Uniju dobivaju dvostruko više pomoći nego pet država jugoistoka Europe, pomoć će im dogodine narasti za još 20 posto, što donosi i povećavanje razlike između ulaganja u integracijsku budućnost starih kandidata i novih potencijalnih članova Unijine "čekaonice".

Ipak, najbitnije je da se Unija odlučila ojačati svoj proces stabilizacije i pridruživanja elementima strategije proširenja. Za sada bez dodatnih sredstava – osim spekulacija koliki će se dio proračunskih viškova iskoristiti za nove kandidate.

XS
SM
MD
LG