Linkovi

NYT: Napadači u Maroku izravno povezani s međunarodnom terorističkom mrežom (18/5/03) - 2003-05-18


Današnji pregled pisanja američkog tiska počinjemo New York Timesom i člankom o teorističkim napadima u Maroku u kojima je 41-na osoba izgubila život, a preko 100 je ranjeno:

“To su mlade kamikaze komandosi” – kaže za samoubojice-napadače marokanski ministar veza i vladin glasnogovornik, a prenosi Times. “Ti su mladići bili u svojim 20-tim godinama života i svi su bili okupljeni u jednu ćeliju izravno povezanu s međunarodnom terorističkom mrežom” kaže Mohamed Nabil Ben Abdallah te podsjeća da je u video poruci Osame bin Ladena, koju su arapske TV mreže objavile u veljači, rečeno da se Maroko nalazi na njegovom popisu “ izdajničkih” arapskih država.

Washington Post, također, spominje al-Qaidu i Osamu bin Ladena pišući o samoubilačkim napadima u glavnom saudijskom gradu - Rijadu. Post prenosi riječi svog neimenovanog izvora u američkoj vladi, koji ističe da je jedan od vodećih al-Qaidinih čelnika, koji se krije u Iranu, osumnjičen za pomaganje u bombaškim napadima koja su prošlog tjedna odnijela 34 života.

Riječ je o egipatskom državljaninu Saifu Adelu za kojeg američki obavještajci vjeruju da je preuzeo ulogu vojnog zapovjednika unutar al-Qaide te za kojeg se vjeruje da je dao zapovijed za izvođenje rijadskih smrtonosnih samoubilačkih napada. Smatra se da se Adel, zajedno Abu Mohhamedom Masrijem, koji vodi al-Qaidine centre za obuku, kao i sa sinom Osame bin Ladena – Saadom te Abu Musabom Zarqawijem, koji se prošle godine krio u Bagdadu, krije u Iranu, te da oni predstavljaju jednu od dvije ključne zapovjedne grupe. Druga je smještena negdje na dugačkoj pakistansko-afganistanskoj granici.

XS
SM
MD
LG