Linkovi

Bush: Krivci za napade u Rijadu bit će izvedeni pred lice pravde (14/5/03) - 2003-05-14


Predsjednik Bush izjavio je da ga ne bi iznenadilo kada bi se otkrilo da iza samoubilačkih bombaških napada u Saudijskoj Arabiji stoje teroristi al-Qaide. Predsjednik je obećao da će odgovorni za ove napade, u kojima je ubijeno najmanje 29 osoba, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

Predsjednik je kazao da tek treba razmotriti sve činjenice, no pokazao je da vjeruje da iza napada u Rijadu stoji al-Qaida.

"Ne mogu još sa sigurnošću reći da su ti napadi bili djelo al-Qaide, no ne bi me iznenadilo da jesu," rekao je.

Gospodin Bush se obratio novinarima dok je razgledao štetu koju je mjestu Pierce City u Missouriju prošli tjedan nanio razorni uragan. Predsjednik je ignorirao pitanja o tome je li Saudijska Arabija učinila dovoljno da bi spriječila napade. No, njegova odlučnost da pronađe krivce za napad bila je očigledna.

"Razmotrit ćemo sve prijetnje i poduzeti potrebne mjere opreza. Ipak, jedno je sigurno – ljudi koji su ubili Amerikance i druge nedužne ljude bit će pronađeni i izvedeni pred lice pravde, bez obzira koliko dugo to trajalo," kazao je predsjednik.

Napadi u Rijadu prvi su veliki napadi na američke ciljeve od rata u Iraku. Predsjednik je istaknuo da to može poslužiti kao podsjetnik da rat protiv terorizma još uvijek traje. U tom ratu, rekao je, Amerika će pobijediti. Predsjednik je također dodao je da su, kako se čini, napadi bili dobro planirani, iako, kako je rekao, za konstruiranje automobila-bombe ne treba mnogo novaca.

"Ali zato treba imati mržnju u srcu i niti truna poštivanja za ljudski život," rekao je.

Ranije je predsjednik nazvao napade "odvratnim djelima", rekavši da su ih počinili ubojice kojima je jedina vjera mržnja.

XS
SM
MD
LG