Linkovi

Saddam još uvijek u Iraku? (12/5/03) - 2003-05-12


Čelnik Iračkog nacionalnog kongresa Ahmad Chalabi izjavio je da se Saddam Hussein i njegovi sinovi još uvijek nalaze u Iraku.

U izjavi za jedan arapski list iz Londona, Ahmad Chalabi je rekao da svrgnuti irački diktator i njegova dva sina povremeno putuju Irakom, pod posebnom pratnjom, iako to rijetko čine zajedno.

Organizacija gospodina Chalabija, Irački nacionalni kongres ima vrlo dobre veze s američkim ministarstvom obrane.

Američki dužnosnici tvrde da nemaju saznanja o tome je li Saddam Hussein živ. Također ne znaju jesu li nedavno objavljene izjave, koje se pripisuju bivšem iračkom diktatoru, autentične ili ne.

******

U Bagdad je stigao Paul Bremer, bivši američki diplomat kojeg je predsjednik George Bush imenovao čelnim dužnosnikom civilne uprave Iraka.

Paul Bremer je u Irak stigao s Jayom Garnerom, koji odlazi s položaja civilnog upravitelja.

Paul Bremer je po dolasku u glavni grad Iraka izrazio zadovoljstvo što će biti u prilici pomoći narodu Iraka da uspostavi kontrolu nad vlastitom zemljom.

Smjena na čelu civilne uprave došla je nakon čestih iračkih pritužbi da Jay Garner nije dovoljno brzo obnovio najosnovnije komunalne i upravne službe.

******

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin izjavio je da je spreman razgovarati o prijedlogu rezolucije o Iraku, koji je podnesen Vijeću sigurnosti – međutim Francuska želi izvjesna jamstva u vezi s zaradom od iračke nafte.

Dnevnik Le Monde navodi izjavu francuskog ministra koji je rekao da je američki prijedlog rezolucije dobar početni korak. Dominigue de Villepin je rekao da se u Iraku treba uspostaviti legitimna vlast, te da Ujedinjeni narodi postupno trebaju pruzeti odgovornost za političku tranziciju.

******

Iz Britanije – vijest o ostavci Clare Short, ministrice za međunarodni razvoj u vladi Tonyja Blaira.

Ona optužila premijera za neispunjavanje obećanja u vezi s civilnom upravom u Iraku. Clare Short zamjera premijeru Blairu što je – kako kaže – prekršio obećanja o potrebi mandata Ujedinjenih naroda u Iraku, kako bi se uspostavila legitimna lokalna vlast.

Američko-britanski prijedlog rezolucije o Iraku, podnesen prije nekoliko dana, ne predviđa ključnu ulogu Ujedinjenih naroda – tvrdi Clare Short.

XS
SM
MD
LG