Linkovi

Njemačka spremna za poboljšanje odnosa s Washingtonom? (12/5/03) - 2003-05-12


«Christian Science Monitor» piše o posljedicama neslaganja oko rata u Iraku u Europi. Njemačka, kako se čini, odustaje od ideje da bi Europa mogla postati suparnica Sjedinjenih Država u svjetskoj politici i da bi se mogla suprotstaviti američkoj hegenomiji. To pak znači, prema pisanju «Monitora», da je propao francuski pokušaj da se produbi transatlantski jaz.

Poljska se nameće kao posrednik između europskih država koje se zalažu za bliskije odnose s Washingtonom i zemalja koje žele parirati Sjedinjenim Državama. S druge strane, sve je više znakova da Njemačka želi ponovno preuzeti tu ulogu. Poljska je, podsjeća bostonski dnevnik, čak dobila jedan od sektora u Iraku. U međuvremenu, njemački kancelar Gerhard Schroeder počeo je sve češće pokazivati spremnost na pomirenje s Washingtonom. Međutim, čak i njegovi bliski suradnici privatno priznaju da su odnosi između Schroedera i predsjednika Busha «kaput».

«New York Times» jutros piše o tome kako se američka sveučilišta, koja imaju sve više stranih studenata, bore protiv širenja SARS-a. U pojedinim rijetkim slučajevima, sumnjivi studenti, primjerice oni koji su nedavno bili u Kini, stavljaju se u izolaciju. Mnoga sveučilišta počela su otkazivati obrazovne puteve u inozemstvo, pogotovo u dijelove svijeta zahvaćene SARS-om. Na nekim sveučilištima, zdravstveni djelatnici dobili su zaštitnu opremu, a na drugima se pak ulažu posebni napori da bi se studenti upoznali sa simptomima atipične upale pluća.

XS
SM
MD
LG