Linkovi

Rat protiv terorizma (12/5/03) - 2003-05-12


Svrgavanje režima Saddama Husseina velika je pobjeda u globalnom ratu protiv terora. Ranije je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pomogla Afganistancima da unište represivni talibanski režim, te da uhvate ili ubiju mnoge teroriste al-Qaide. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Naša koalicija završit će što smo započeli”: “Od Pakistana do Filipina i Roga Afrike, hvatamo ubojice al-Qaide. Prije devetnaest mjeseci, obećao sam da teroristi neće izbjeći strpljivu ruku pravde Sjedinjenih Država… Gotovo polovina visokih operativaca al-Qaide uhvaćena je ili ubijena.”

Teroristi su 11. rujna 2001. napali Sjedinjene Države. “Tim su napadima”, rekao je predsjednik Bush, “teroristi i njihovi pristaše objavili rat Sjedinjenim Državama.”: “Rat su i dobili. Naš rat protiv terorizma vodi se prema načelima koje sam svima jasno iznio: Svatko tko sudjeluje u planiranju ili izvršavanju terorističkih napada na američki narod postaje neprijatelj ove zemlje i meta američkog pravosuđa. Bilo koja osoba, organizacija ili vlada koja podržava, štiti ili udomljuje teroriste suučesnik je u ubojstvu nevinih i podjednako je kriva za terorističke zločine.”

Međutim, rekao je predsjednik Bush, “bilo tko u svijetu, uključujući i arapski svijet, tko radi i žrtvuje se za slobodu imat će odanog prijatelja u Sjedinjenim Državama.”: “Predani smo zaživljavanju slobode u Afganistanu, Iraku i mirnoj Palestini. Jačanje slobode je najučinkovitija strategija za potkopavanje privlačnosti terora u svijetu. Tamo gdje zaživi sloboda, nada zamjenjuje mržnju. Kada sloboda zaživi, muškarci i žene okreću se mirnoj potrazi za boljim životom.”

Korištenje sile je uvijek bilo i ostaje posljednja opcija. Rat protiv terora još nije gotov. No, situacija više ne ide na ruku teroristima. Kako je rekao predsjednik Bush, “Slobodne zemlje nastavit će napredovati prema pobjedi.”

XS
SM
MD
LG