Linkovi

Powell: Pozitivan sastanak sa izraelskim ministrom vanjskih poslova (11/5/03) - 2003-05-11


Američki državni tajnik Colin Powell kaže da postoji dovoljno slaganja za početak primjenjivanja novog mirovnog plana za Srednji istok. Gospodin je Powell, na početku svog boravka na izraelskom i palestinskom terirotoriju, prve razgovore vodio u Jeruzalemu.

Gospodin Powell je započeo svoju turneju sa, kako kaže, pozitivnim sastankom sa izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom. Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora Colin Powell je istaknuo da, iako Izrael ispoljava rezervu prema novom mirovnom planu, da, ipak, postoji dovoljan konsenzus da se odmah započne raditi na nekim aspektima mirovnog plana: "Mislim da mogu govoriti za obojicu kada kažem da nalazimo da u planu postoji dovoljno momenata oko kojih se u ovom trenutku možemo složiti. Dajte da počnemo bez prepreka koje nas mogu udaljiti od dobrog početka. Takva prilika ne bi trebala biti izgubljena i mislim da smo obojica odlučni iskoristiti tu mogućnost."

Sastanak izmedju gospodina Powella i izraelskog ministra vanjskih poslova predstavlja dobar početak pred današnje vrlo intezivne razgovore s izraelskim i palestinskim čelnicima. Tema je, naravno – mirovni plan. Američki mirovni prijedlog poziva na okončanje izraelsko-palestinskog sukoba i uspostavu neovisne palestinske države do 2005-te godine.

XS
SM
MD
LG