Linkovi

Bush: SAD će pomoći Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji u reformama za ulazak u NATO (9/5/03) - 2003-05-09


Predsjednik Bush izjavio je da jednoglasna ratifikacija Sporazuma o proširenju NATO saveza u Senatu predstavlja novu vrstu pobjede u Europi. Nakon ratifikacije sporazuma, predsjednik je u Bijeloj kući primio ministre vanjskih poslova sedam kandidata za ulazak u NATO u ovom krugu proširenja. Između ostaloga, predsjednik je također pozdravio napore Hrvatske, Albanije i Makedonije na približavanju savezu.

Svečanost u Bijeloj kući nije mogla biti održana u boljem trenutku. Samo nekoliko sati ranije, američki Senat službeno je ratificirao dokumente o pridruživanju sedam istočno- i srednjoeuropskih zemalja NATO savezu. Ministri stranih posova Latvije, Litve, Estonije, Bugarske, Rumunjske, Slovenije i Slovačke pratili su izjašnjavanje u Senatu.

Kasnije su se okupili u Bijeloj kući na svečanosti, koja je prvotno bila zamišljena kao oblik pritiska na Senat da podrži proširenje NATO-a. Umjesto toga, u Bijeloj je kući vladala slavljenička atmosfera. Predsjednik Bush pozdravio je rezultat izjašnjavanja u Senatu, te je pozvao parlamente drugih NATO-ovih članica da učine isto i što brže ratificiraju proširenje saveza.

"Ove će zemlje učiniti NATO jačim. Ta nam snaga treba za sve poslove koji leže pred nama," rekao je, dodajući: "Moramo pomoći i narodima Balkana da postanu puni partneri u napretku Europe".

"Pozdravljamo predanost Albanije, Hrvatske i Makedonije vrijednostima i načelima NATO-a i pomoći ćemo im u provođenju reformi," kazao je.

Predsjednik je istaknuo da se misija NATO saveza mijenja. Kako je rekao, NATO je štitio mir kroz 40 zima hladnog rata. Predsjednik Bush je također istaknuo da se zemlje koje su nekada bile iza Željezne zavjese sada priključuju savezu, koji se okreće izazovima sigurnosti i izvan Europe.

"Moramo se nastaviti boriti protiv globalnog terora i odlučno se suprotstaviti širenju oružja za masovno uništavanje. Sam NATO mora razviti nove vojne kapacitete kako bi bio spreman za izazove nove ere," rekao je gospodin Bush.

Predsjednik je također kazao da je sedam kandidata za ulazak u članstvo NATO saveza dobro zna što znači preživjeti tiraniju, dodajući da su te zemlje u mnogo navrata iskazale svoju ljubav prema slobodi.

"Te se zemlje u mnogo navrata iskazale svoju želju i sposobnost da brane slobodu. Pokazale su se našim saveznicima kroz svoje poteze, i sada je trenutak da ih sporazumom pretvorimo i u službene saveznike," rekao je.

Sedam budućih članica pozvano je u članstvo na summitu NATO saveza u Pragu u studenome prošle godine. Republika Češka postala je punopravna članica saveza prije samo nekoliko godina, te je prva zemlja bivšeg Sovjetskog bloka u kojoj je održan neki summit NATO saveza.

XS
SM
MD
LG