Linkovi

Nacionalna sigurnost i vanjska politika - nezgodne teme za demokratske predsjedničke kandidate (10/5/03) - 2003-05-09


Republikanci su uvjereni da će na sljedećim predsjedničkim izborima George Bush pobijediti. Njihov se optimizam temelji na pobjedama u Iraku te ratu protiv terorizma. No, onih devet demokrata, koji su trenutni kandidati za predsjedničku nominaciju svoje stranke ne zaziru od toga da dovedu u pitanje učinak predsjednika Busha upravo po pitanju nacionalne sigurnosti i vanjske politike.

Vojna pobjeda u Iraku podigla je popularnost predsjednika Busha na više od 70 posto, što predstavlja dobar politički indikator, godinu dana uoči izbora. No, predsjednik se sigurno sjeća što se dogodilo njegovom ocu, prvom predsjedniku Bushu, koji je nakon ratne pobjede u Perzijskom zaljevu 1991. također uživao vrlo veliku popularnost. Međutim, godinu dana kasnije, zbog stagnirajućeg gospodarstva, izgubio je predsjedničku utrku protiv Billa Clintona. Iako se predsjednik sve više usredotočuje na poboljšanje gospodarskog stanja, njegova ekipa za re-izbor zasigurno će i dalje podsjećati glasače na predsjednikove uspjehe po pitanju nacionalne sigurnosti.

"Uporaba sile bila je i ostaje naš posljednji izbor. No, neka svi znaju – prijatelji i neprijatelji, da naša nacija ima misiju. Odgovorit ćemo na prijetnje našoj sigurnosti i obranit ćemo mir," kazao je predsjednik.

Taj je govor održan na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln – slika s kojom će se demokrati moći tek vrlo teško nositi.

Evo kako neki demokratski predsjednički aspiranti diskutiraju o temi nacionalne sigurnosti. Senator Joseph Lieberman iz Connecticuta: "Pred našom strankom, kao i pred američkim narodom, nalazi se jedno vrlo važno pitanje, na koje će morati odgovoriti na sljedećim izborima: A činjenica jest da neće izabrati nikoga tko ne ostavlja utisak snage po obrambenim pitanjima I pitanjima domovinske sigurnosti."

Demokratska je stranka podijeljena po pitanju rata u Iraku. Predsjednički aspirant Howard Dean, bivši guverner Vermonta: "Mislim da je ovo bio krivi rat, u pogrešno vrijeme, stoga što smo njime započeli neku novu politiku preventivnih ratova."

Stručnjaci se slažu da je pred demokratima teška borba. Allan Lichtman, profesor povijesti sa Sveučilišta American kaže: "Tijekom drugog svjetskog rata, 1944., republikanci su se nadali da će pobijediti Franklina Roosevelta, govoreći o drugim stvarima, a ne o ratu, poput recimo djelotvornosti vladinog aparata. No, to nije funkcioniralo, vrhovni je zapovjednik izabran ogromnom većinom glasova."

Stuart Rothenberg, stručnjak iz Rothenbergovog političkog izvještaja, smatra da će se demokrati u predstojećim mjesecima kampanje, svim snagama koncentrirati na posustalo američko gospodarstvo, s obzirom da je predsjednik po tom pitanju trenutno najranjiviji.

No, unatoč gospodarstvu, mnogi stručnjaci upozoravaju da se američka politika izmjenila nakon terorističkih napada u rujnu 2001, te da je nacionalna sigurnost sada barem jednako toliko važna, ako ne i važnija, od gospodarske sigurnosti.

Iako se predsjednički izbori održavaju tek za 18 mjeseci, već se sada naziru neka pitanja kojima će se kandidati baviti. Predsjednik treba ostaviti utisak da radi na stimulaciji gospodarstva, a demokrati se moraju predstaviti kao sposobni čuvari nacionalne sigurnosti.

XS
SM
MD
LG