Linkovi

Rumsfeld: Uklanjanje Sadamovog režima oštra poruka teroristima i onima koji ih podržavaju (5/5/03) - 2003-05-05


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će se Sjedinjene Države možda morati osloniti na niže rangirane dužnosnike bivšeg režima Saddama Husseina u svojoj potrazi za zabranjenim oružjem. Američki dužnosnici i dalje izražavaju uvjerenje da će koalicijske snage u Iraku pronaći dokaze o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje.

Američke snage drže u pritvoru niz visokih dužnosnika bivšeg režima, no od njih do sada nisu dobile korisne podatke o oružju za masovno uništavanje. Ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je u gostovanju na televiziji da će se stoga trebati osloniti na bivše niže dužnosnike.

Gospodin Rumsfeld je također dodao da je smjena režima u Iraku predstavljala snažnu poruku teroristima i zemljama-otpadnicama:"Nije dobro ni za koju zemlju da se nađe na popisu zemalja koje podržavaju terorizam ili razvijaju oružje za masovno uništavanje. Stoga mislim da smo takvim zemljama uputili jasnu poruku."

Ministar obrane dodao je da ne zna je li Saddam Hussein živ ili mrtav. No, prema njegovim riječima, američke snage naći će ga ukoliko je živ. Gospodin Rumsfeld je dodao da je uspješno uklanjanje Saddamovog režima izravno utjecalo na američku odluku da iseli svoje baze iz Saudijske Arabije. Ministar obrane vratio se prošloga tjedna u Washington iz posjeta Iraku, Afganistanu i području Perzijskog zaljeva.

Gostujući u programu televizijske mreže NBC, državni tajnik Colin Powell, koji se upravo vratio s puta po Srednjem istoku, kazao je da je američka nazočnost u Iraku, u ovom trenutku, isključivo vojna operacija: "Nalazimo se u neprijateljskom okružju. Niti jedno drugo vladino ministarstvo ne bi moglo voditi ovu početnu fazu poslijeratnog razdoblja. Koliko vidim, dok se diljem zemlje uspostavlja stabilnost i razna iračka ministarstva ponovno počinju s radom, u Irak se vraćaju i druge organizacije, organizacije Ujedinjenih naroda, ne-vladine organizacije, a mnogi naši prijatelji i saveznici u tu zemlju šalju svoje mirovne snage. Sve to daje operaciji sve veću civilnu prirodu."

Gospodin Powell je kazao da će, nakon što američke snage predaju upravljanje zemljom iračkoj vladi, Sjedinjene Države biti nazočne u toj zemlji kroz američkog veleposlanika i diplomatsku misiju.

XS
SM
MD
LG