Linkovi

Rumsfeld: Nećemo  dopustiti transformaciju Iraka u Iran (3/5/03) - 2003-05-03


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama želi pomoći narodu Iraka u stvaranju vlade koja bi bila demokratska i multietnička, koja bi sačuvala teritorijalni integritet Iraka te ne bi imala oružje za masovno uništavanje, a bila bi u miru sa svojim susjedima. Medjutim, Iran pokušava iskoristiti dio iračkih šiita kako bi zamijenili režim Sadama Huseina islamskom diktaturom iranskog stila.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld jasno je rekao da: “toj glasnoj manjini koja želi transformirati Irak u Iran to neće biti dopušteno.”

Agenti obučavani u Iranu prešli su na jug Iraka, kako je javljeno, i nastoje utjecati na stanovništvo u nekoliko iračkih gradova. Medjutim, američki ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, neće dopustiti: “da demokratska transformacija iračkih gradjana bude prigrabljena od strane onih koji bi možda željeli uspostaviti drugi oblik diktature.”

Na iračkim je gradjanima da odluče o svojoj budućnosti. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: "Amerika ne kani nametnuti naš oblik vlasti ili našu kulturu. Medjutim, mi ćemo osigurati da svi Iračani imaju svoj glas u novoj vladi, te da prava svih gradjana budu zaštićena. “Amerika se obvezala osloboditi Irak od opresivnog režima. Amerika se sada obvezuje pomoći Iračanima u izgradnji napredne i miroljubive zemlje.”- rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG