Linkovi

Boje automobila za 2003. (1/5/03) - 2003-05-01


Sve dugine boje, pa i neke nijanse kojih u prirodi nema - sve to su izbori boja novih automobila koji se ovih dana nude na prodaju u Americi.

Automobilska industrija prošla je dug put od početka dvadesetog stoljeća, kada je Henry Ford ponudio svoj Model-T u samo jednoj boji - crnoj. Ove godine, srebrna i sve njezine varijacije, bez ikakve dvojbe, najpopularniji su eksterijer za sve nove automobile u Americi - u ukupnoj prodaji, automobili te boje čine 23 posto.

"Srebrna je vrlo moderna boja, ima stila, sofisticirana je, a, uz to, asocira na preciznost i dobro funkcioniranje," tvrdi Bob Daily, glavni čovjek za boje u najvećoj tvornici automobilskih boja i lakova, Dupont Performance Coating. Srebrna, po njemu, dobro "paše" i novom, izazovnijem dizajnu automobila.

Takvom dizajnu odgovara i crna boja, koja je, kako pokazuju brojke, treća po popularnosti. Druga najpopularnija boja je vječni "evergreen" - bijela! Bijela se, ističe Bob Daily, već desetljećima održava na drugom mjestu po popularnosti; ispred nje su stalno samo pomodni trendovi, koji se, gotovo svake godine, mijenjaju.

A, kad već spominjemo pomodne trendove, na ljestvici popularnosti posljednjih se godina uspinje i metalik crvena koju kupci automobila - tako pokazuju ispitivanja - poistovjećuju s luksuznim i sportskim modelima. Zahvaljujući tome, na metalik crvena vozila otpada ove godine deset posto svih prodanih automobila. Ali, stručnjaci poput Boba Dailyja ne očekuju da će ta boja biti jednako popularna i slijedeće godine. "Dok jedna boja blijedi, - naravno samo figurativno - druga je u usponu," kaže ovaj stručnjak za automobilske boje i podsjeća da je početkom devedesetih tako popularna bila zelena. Plava je dugi niz godina bila u nemilosti ukusa kupaca, da bi se sada pomalo vraćala zahvaljujući novim, mnogo življim i svjetlijim tonovima koji zamjenjuju tradicionalnu tamnu modru boju.

Prije samo par godina, tvrdi Bob Daily, jasno se razlikovao ukus kupaca u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Sada, globalizacija i mogućnost momentalne komunikacije brišu takve razlike: srebrna je ove godine jednako dominantna u Berlinu, kao i u New Yorku i u Pekingu.

XS
SM
MD
LG