Linkovi

WP: Cijepivo protiv SARS-a u roku od jedne do tri godine (30/4/03) - 2003-04-30


Washington Post javlja da se Bushova administracija aktivirala na naporima koji bi mogli dovesti do proizvodnje cjepiva protiv SARS-a. Stručnjaci procjenjuju da bi cijepivo moglo biti spremno za korištenje u roku od jedne do tri godine.

New York Times donosi analizu u kojoj se kaže da američko povlačenje ne znači da je kriza u odnosima Rijada i Washingtona okončana. Za mnoge Saudijce, piše New York Times, odlazak američkih vojnika dovodi u pitanje unutarnje reforme čije je provođenje najavila saudijska vlast.

Cilj reforme je uspostavljanje potpuno demokratskog sustava regionalnih i nacionalnih skupština u roku od šest godina. Za Bushovu administraciju pitanje će biti obrana status quoa u Saudijskoj Arabiji ako se najavljene reforme ne materijaliziraju. “Nakon što su vidjeli Ameriku da ratuje kako bi oslobodila Iračane, obični će se Saudijci upitati što Sjedinjene Države mogu učiniti za njih”, navodi New York Times.

Christian Science Monitor upozorava da se američki vojnici u Iraku nalaze pred velikim izazovom – održavanjem mira ispred odlučnih i nasilnih anti-američkih elemenata dok u isto vrijeme valja uvjeriti Iračane kako je boravak američkih vojnika u njihovoj zemlji dobronamjerna okupacija. Da bi se pojačale američke snage u Bagdadu u sljedećih deset dana u glavni grad Iraka će stići dodatnih četiri tisuće vojnika što će povećati njihov broj na 12 tisuća, izvještava Christan Science Monitor.

Washington Post piše da su Sjedinjene Države izvjestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju da najvjerojatnije neće potpisati prvi svjetski sporazum o suzbijanju uporabe duhanskih proizvoda. Washington, naime, traži da 171 zemlja članica Svjetske zdravstvene organizacije da pristane na klauzulu kojom bi se omogućilo vladama da budu izuzete od bilo koje odredbe koju budu smatrale neprihvaljivom. Nacrt sporazuma o suzbijanju pušenja i duhanskih proizvoda dogovoren je na skupu održanom u ožujku u Ženevi. Od tada su se jedino Sjedinjene Države i Dominikanska Republika usprotivile tom sporazumu.

XS
SM
MD
LG